Жени от 16 читалища от Пернишко ще се развихрят в кухнята за кулинарен коледен конкурс

  По традиция в  навечерието на Коледа  НЧ“Съзнание -1922г.“ организира кулинарен конкурс  между читалищата от Област Перник- „Традиционни ястия, напитки и реквизит в българската кухня „.Изявата се организира за 12 път. Участие са заявили 16 читалища от Община Перник, Община Радомир и Община Земен.
Конкурса се осъществява с финансовата подкрепа на Община Перник, чрез спечелен конкурс от читалище „Съзнание“ по допълваща субсидия за подпомагане дейността на читалищата от Община Перник. Любезен домакин на изявата е ОМД- Перник
Участващите институции подготвят по една трапеза ,съобразена с църковния календар и ястията включени в конкурсната трапеза ,трябва да отговарят на традициите в българската кухня.
Компетентно жури определя най – добрите трапези и най -впечатляващите ястия на майсторите т.нар. „майсторски“ награди.
Тази година журито е петчленно и е в състав :председател -гл.ас д-р Милена Любенова от Института по фолклористика и Етнографски музей при БАН и членове :
Снежана Константинова от РИМ – Перник , Анелия Славова – главен експерт от Община Перник ,Милчо Георгиев – фолклорист и Ирена Андреева -етнохоролог.
 Кулинарната изложба се открива от 12.0 в сладкарницата на ОМД – Перник . За всички присъстващи  – много музика и танци чрез рубриката „Микрофонът е наш !“
На 16.12.2016 г. в галерия „Марин Гогев “ от 17.30 ч се открива Коледна изложба на пернишки художници. Картини с коледно – зимна тематика / и не само / греят  в празнично украсената / по традиция /  галерия.  20 художника от града ни ще зарадват своите почитатели. Както всяка година и сега организаторите от НЧ“Съзнание-1922г.“  са подготвили изненади – томбола , много музика.За любителите на поезията,които са изпуснали представянето на стихосбирката на Добрин Добренов ще могат да си направят коледен подарък,като си закупят освен картини,така и поезия.

Be the first to comment

Leave a Reply