Катастрофални пропуски имало в тунелите на АМ „Струма“

Институтът по безопасност на движението алармира за сериозни пропуски в поддържането на тунелите. 

Вчерашната инспекция на тунелите „Мало Бучино“, „Люлин“ и „Големо Бучино“ по АМ „Струма“ разкри дефицити в безопасността. Институтът по безопасност на движението установи, че осветлението липсва и в трите тунела, а повредените мантинели вследствие на ПТП стоят неизправени на 8 места. След ремонтите асфалтовото покритие е оставено без маркировка, а тревната растителност навлиза върху пътното платно, ограничвайки видимостта.

„Считаме, че е налице много висок риск от настъпване на тежко ПТП. Настояваме отговорните служители от АПИ да предприемат незабавно действия по обезопасяване на АМ „Люлин“ в отсечката от до Перник и да бъде предоставена методологията за анализ на риска, която се изисква съгласно 2004/96/EC.
Проблемите, които сме установили, са хронични и ние многократно сме ги посочвали както на стопанина на пътя, така и на ДАБДП. Съгласно съвременните разбирания тунелите се класифицират като средно дълги и в съответствие с чл. 13 на директива 2004/96/EC трябва да бъде извършен анализ на риска. Тъй като проблемите са налични за поредна година и след като бе многократно обявена „война на войната по пътищата“, ИПБ изисква методология, съгласно която е взето решението да не се прави нищо по тези съоръжения, представляващи национален интерес“, предупреждават от Института, пише struma.bg.