Кола в пламъци преди полунощ в Перник, буря поваля дървета в Трънско

Снимката е илюстративна

Лека кола избухна в пламъци късно снощи в Перник

Пожар избухна в лек автомобил „Фиат“ снощи около 23:10 ч. на ул. „Сергей Румянцев“ в областния град, съобщават от полицията. Колата е сериозно обгоряла в предната част и двигателния отсек. Причината за пожара все още не е установена. Служители на Първо РУ са посетили мястото на инцидента и е започнато досъдебно производство.

Огнеборци в действие! Буря поваля дървета в Трънско

Междувременно, огнеборци от РСПБЗН – Трън са реагирали на четири сигнала за паднали дървета, предизвикани от разразилата се буря в района.

Дървета и клони са отстранявани от пътните платна в селата Радово, Ярловци, Милославци и Туроковци. За щастие, няма пострадали хора.

Пожарната с апел: Внимание! Пожароопасният сезон настъпва

Повишаването на дневните температури, сухия летен период, в съчетание с небрежното човешко поведение, рязко повишават вероятността от възникване на запалвания и последващи пожари в земеделските земи и горските територии.

Ежегодно пожарите в природата причиняват огромни загуби на страната и нанасят сериозни вреди на околната среда. Унищожава се природното богатство – горите, загиват различни животински видове, опожаряват се селскостопански сгради, съоръжения и жилища. Много са и регистрираните случаи на загинали и пострадали граждани от огнената стихия в бита и природата.

От началото на 2024 година в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Перник са регистрирани общо 375 пожари, като за същия период на 2023 г. са били 314. Пожарите без загуби са 314 броя, от които 187 бр. в сухи треви, а през същия период на миналата година 247 броя, от които 126 бр. в сухи треви – 61 бр. повече пожари в сухи треви в сравнение с миналата година. В горския фонд от началото на годината до момента има 1 възникнал пожар, като за същия период на миналата година няма възникнал такъв.

Анализа на причините показва, че всички пожари в сухи треви и горски масиви са причинени от дейността на човека и само 2 % се дължат на природни явления.

В разгара на горещите летни месеци и предстоящата жътвена кампания, за да се предотвратят пагубните за природата и хората последици от пожари, е необходимо да се знае следното:

  • Всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност през летния пожароопасен сезон. Забранено е паленето на стърнища и суха растителност в поземления и горски фонд. Деянието е инкриминирано – чл.331, ал.2 от НК: „Който запали стърнище, вследствие на което предизвика пожар в горския фонд, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 500 до 5000 лв.”.

Небрежното боравене с огън е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество. Затова трябва да се спазват правилата за палене на огън в гората. Мястото трябва да бъде обозначено със специална табела. В никакъв случай огънят не се оставя без наблюдение. Мястото не се напуска от хората, преди да е напълно изгасен. При ветровито време не се пали огън – летящите искри и въглени разпространяват огъня в неочаквани посоки, той се разраства и обхваща огромни площи за кратко време; 

  • Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозване на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне;
  • Абсолютно недопустимо е да бъде изхвърлена незагасена угарка от цигара в леснозапалима среда. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ” да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея;
  • Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник;
  • Има случаи, в които техническа неизправност на машина или превозно средство, работещо в гората или земеделската земя може да причини огнено бедствие. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горските или земеделските територии, трябва да са технически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри;
  • За да се предотврати самозапалване, прясното сено се складира на дебел слой само след като изсъхне; 
  • В случай на пожар – не губете време. Незабавно се обадете на телефон 112.

            През летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата около нас!