Областният управител на Перник призова Минна лаборатория да се реставрира, а не разрушава

Минна лаборатория
Минна лаборатория

Областният управител на Перник Людмил Веселинов призова Минна лаборатория да бъде запазена в оригиналния й вид или да бъде надградена със стъкло, ако собственика й желае това, както се прави в цяла Европа със старинните сгради, научи ZaPernik.com.

Областният управител на Перник сподели:

„Минна лаборатория е част от историята на Перник и една от емблематичните сгради на града. Тя е една от първите сгради на Индустриален Перник. Те са няколко исторически сгради, които слагат топосите на града. Първата е Минна дирекция, минната амбулатория, минна лаборатория, халите, банята, гарата. Това са първите сгради, които слагат началото на индустриалния град. И около тях се изграждат кварталите Твърди ливади, Монте Карло, които са също са в този стил. Те изграждат градската инфраструктура на Перник в миналото. Спрямо тях се развива Перник. Повечето сгради са оцелели, само халите са бутнати през комунизма. Сигурен съм, че собственикът на сградата на Минна лаборатория, който вади и до днес хляба си от мините или чрез тях, ще запази сградата или ще я надгради по европейски начин, за да бъде едно градско бижу от поколения назад, за поколения напред – цял Перник ще му бъде признателен за това и го призовавам да реставрира сградата по възможно най-красивия начин„, каза Людмил Веселинов – областен управител на Перник.

Архитекти се обявиха против бутането на сградата и разрастването й в жилищен блок

В областна администрация Перник е получен сигнал от група архитекти, които също се обединяват върху мнението, че не трябва сградата да се бута и да се строи жилищен блок, каквато информация се появи в публичното пространство по-рано.  Архитектите са против терени на Общината да бъдат давани за разширяването на сградата. 

Сградата на Минна лаболатория е малка, компактна, но се намира на метри от паметника Кракра Пернишки, върху площад „Иван Рилски“. Тя е частна собственост и последните 30 години се руши и разпада.

Потърсихме Община Перник за мнение:

Разширение на Минна лаболатория може да става само нагоре, а не на страни„, обяви пред „За Перник“ Мирослав Стоицев – зам.кмет на Община Перник.

„Хубаво е да се помисли за нейното обновяване и да се превърне в малко бижу за центъра на града ни„, каза Станислав Владимиров – кмет на Перник.

Следим темата!

Коментари

коментара