Кюстендил краде фестивала СУРВА! Пускат тяхно копие с участие на пернишки групи

Пропадналият град Кюстендил краде фестивала СУРВА и само дни след провеждането на нашия, за първи път пуска техен, научи ZaPernik.com. 

На 10 февруари февруари Кюстендил ще е домакин на първото издание на маскарадния празник и ще посрещне над 1500 джамалджии, кукери, сурвакари, мечкари, бабугери, които ще се съберат, за да представят богатството на маскарадните игри, съобщиха най-нагло от Общината в града на черешите.

В националния фестивал участие ще вземат 17 групи от кюстендилските села Ябълково, Гирчевци, Багренци, Пиперков чифлик, Слокощица, Жабокрът, но нивото на фестивала ще вдигнат гости от общините Земен, Брезник, Ковачевци, Перник, Разлог, Радомир, Благоевград, Петрич, които щели да прогонят злото от града и ще наричат за здраве, берекет и плодородна година.

Организатор на фестивала е Община Кюстендил и Читалище „Братство 1869“. Стартът на фестивалната програма ще бъде даден в 10:00 часа на площад „Велбъжд“, който ще се превърне в официална маскарадна сцена, където всяка една от групите ще представи своя обичай пред очите на журито и зрителите.

Преди да стигнат до първата официална сцена на площад „Велбъжд“ маскарадните групи ще дефилират по ул. „Демокрация“. Втора импровизирана сцена ще бъде обособена в пространството пред Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“, където кюстендилци и гости на града ще могат да се насладят още веднъж на маскарадните групи и да се снимат с участниците от Кюстендил и страната в специално обособеното място за снимки.

За пръв път в България врати щяло да отвори „Джамалджийско село“, където посетителите на фестивала ще могат да си закупят ръчно изработени сувенири, кукерски маски и аксесоари за маскарадно облекло, ще има творчески работилници – точно като на Сурва.

КРАЖБА ЕДНО КЪМ ЕДНО!

Четири от къщичките в „Джамалджийското село“ в градинката пред сградата на Общината ще бъдат предоставени на маскарадните групи от кюстендилските села Пиперков чифлик, Ябълково, Жабокрът и Гирчевци, както и на местни занаятчии и търговци.

Специално за малките гости на фестивала две от къщичките ще се превърнат в тематични детски работилници на Център за занаяти „Старата Череша“, където малчуганите ще имат възможност да творят.

В „Джамалджийското село“ жителите и гостите на града ще могат да се насладят и на вкусна храна и ароматни напитки. Във връзка с провеждането на фестивала ще бъде въведена временна организация на движението.

Участието във фестивалната програма на маскарадните групи ще се състои в следния ред:

10:00 – Джамалджйска група към НЧ „Зора 1948“, с. Ябълково, Община Кюстендил
10:20 – Сурвакарска група при НЧ „Светлина 1929“, с. Елов дол, Община Земен
10:40 – Сурвакарска група с. Кошарево, Община Брезник
11:00 – Сурвакарска група с. Ярджиловци, Община Перник
11:20 – Кукерска група „Старчевата“, гр. Разлог
11:40 – Сурвакарска група с. Гирчевци, Община Кюстендил
12:00 – Сурвакарска група с. Светля, Община Ковачевци
12:20 – Станчинарска група към НЧ „Център – 2023“, кв. Център, гр. Петрич, обл. Благоевград
12:40 – Сурвакарска група при НЧ „Светлина – 1924“, гр. Земен;
13:00 – Сурвакарска група от гр. Благоевград, кв. Струмско, Община Благоевград
13:20 – Сурвакарска група, НЧ „Светлина 1936“, с. Прибой, Община Радомир
13:40 – Мечкарска сурвакарска група, с. Пиперков чифлик, Община Кюстендил
14:00 – Сурвакарска група с. Багренци, Община Кюстендил
14:20 – Ромска сурвакарска група, гр. Радомир
14:40 – Джамалджийска група при НЧ „Просвета 1922“, с. Слокощица, Община Кюстендил
15:00 – Сурвакарска група към НЧ „Просвета – 1909“, гр. Батановци, Община Перник
15:20 – Джамалджийска група „Джамалджии“ към НЧ „Пробуда – 1928“, с. Жабокрът, Община Кюстендил

Коментари

коментара