Изложба от световно ниво подредиха в Перник

Куп ценители на изкудството се събраха в сградата на Минна дирекция тази вечер, за да видят на живо произведения на изкуството от световен мащаб. Те са дело на художникът Петър Дочев и скулпторът Зиятин Нуриев, които откриха съвместна изложба „Графит и базалт“.

Изложба „Графит и базалт“ на големите творци художникът Петър Дочев и скулпторът Зиятин Нуриев бе открита в обновено пространство в северното крило на сградата на Минната дирекция. Техните произведения бяха подредени със съдействието на проф. Емил Попов и са представени в емблематичната сграда с подкрепата на областния управител Людмил Веселинов и изпълнителния директор на AQ „Електрик“ Емил Николов.

Областният управител Людмил Веселинов откри изложбата и поясни, че поредното обновено пространство за култура е една малка частица от работата по съхраняването на сградата на Минната дирекция. „Радостен съм, че само за няколко дни успяхме да го адаптираме, за да приеме една експозиция на световно ниво, която да радва перничани и гостите на града“, каза още областният управител.

„Всички помним какво представляваше емблематичната сграда на Минната дирекция само преди година, благодарение на усилията на областния управител и кмета на община Перник тя вече приема такива прекрасни събития. Ще продължаваме напред заедно с мисията си да съхраним сградата и да я обживяваме“, добави зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев.

„Откриваме изложба, която възхищава със своята духовна и естетическа чистота. Дължим я на желанието на общинското и областно ръководство и на г-н Емил Николов да се работи на най-високо ниво в културния ни живот. За наша радост между нас е и скулптора Зиятин Нуриев. Благодаря ти Зиятине, че освен, че си голям скулптор си и наш голям приятел. Колко е лесно, когато човек реши да направи нещо и просто го прави без да търси причини то да не се случи“, коментира скулпторът проф. Емил Попов.

Той добави, че дуетът между Зиятин и Петър Дочев е уникален, защото те са „преводачи на мълчанието“. „Тези думи много добре отговарят на творчеството им, защото мълчанието е като дълбоките води, в които чувстваш безпределното, в което има много и истински съдържания. С годините все повече си мисля, че истинското, автентичното изкуство е свързано с дълбоките кодове на мястото където си роден“, каза още проф. Попов

Творецът припомни, че Зиятин Нуриев е роден в Източните Родопи. „Той влезе в скулптурата с базалта, камъка на неговото родно място. Това беше истински пробив на артистичния му талант, фурор художнически и индивидуален. Когато гледам неговото творчество ме обхваща чувството за дългото време от изначалното до най-изящното състояние на базалта, неговия камък. Мълчание, изящество и сила в едно“, каза още Попов.

Той добави, че Петър Дочев също е широко представен в изложбата. „Градските и промишлени пейзажи, с които той проряза нашата живопис, както и по-късните кръгове-символи. Могъщи, модерни, древни, енергични и всеобхватни – вдъхновяващ пример за силата на цвета, линията, формата, пространството. Думите на мълчанието, с които говори художника“, завърши проф. Емил Попов.

Скулпторът Зиятин Нуриев от своя страна благодари на всички присъстващи и добави, че тази изложба е приятна изненада за него.

Коментари

коментара