Фестивалът Сурова Брезник ‘2024 в 5-часово ВИДЕО и близо 100 СНИМКИ

Снимка: zapadno.com

Приключи XIX-ия маскараден фестивал “Сурова Брезник ‘2024”. Тази година в събитието участваха общо 17 сурвакарски групи от общините Брезник, Перник, Радомир и Ковачевци, предаде най-големият сайт в Брезнишко Zapadno.com.

Сред официалните гости бяха областният управител на област Перник Людмил Веселинов, кметът на община Радомир Кирил Стоев, бившият народен представител Кирил Ананиев и други.

Първата сурвакарска група, която дефилира пред публиката, беше тази на село Кошарево. След нея се включиха и други сурвакарски групи от Брезнишко, а по-късно участваха и гостуващи сурвакари от съседните общини. Групата, която закри дефилетаа, беше тази на село Бегуновци. Сурвакарите на село Ребро, които по програма трябваше да участват, не се включиха във фестивала, поради тъжен помен на член на групата. Сурвакарската група на град Земен пък в последния момент заявила, че няма да участва в събитието, въпреки че предварително заявила такова намерение.

Снимка: zapadno.com

Най-възрастният сурвакар на тазгодишното издание на фестивала е 76-годишният Георги Стоянов от групата на ковачевското село Сирищник, а най-младият – 3-годишно момче от сурвакарската група на брезнишкото село Велковци. За двамата бяха връчени парични награди от по 50 лева.

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО на Суровата в Брезник тази година ТУК