Шампионът по борба от Перник Иво Ангелов стиска палци на Еди Назарян: Време е да имаме световен шампион

Десет години без световен шампион при мъжете е твърде дълъг период и е време това да се промени, заяви последният златен медалист за националния отбор Иво Ангелов в интервю за БТА. Той добави, че Едмонд Назарян има потенциала и таланта да вземе титлата в категория до 60 кг класически стил, която започва в петък.

Ангелов стана световен шампион в Унгария през 2013 именно на 60 кг класически стил. В същата година той взе и европейската титла.

„Победих, станах световен шампион и чувството бе неописуемо. Зарадвах много хора, които ми вярваха. Десет години минаха неусетно. Сякаш беше миналата година. Много се надявам утре или другиден да чуем българския химн и някой друг борец да ни зарадва. Десет години е прекалено много време без световен шампион при мъжете. Пожелавам успех на нашите момчета – Айк Мнацаканян, Едмонд Назарян също има шансове да стане първи“, заяви Ангелов за БТА.

Бившият национал добави, че не се е чувал с момчетата в класическия стил и предпочита да не ги разсейва.

„Гледам да не притеснявам хората. Това са излишни емоции за спортистите. Просто им поvелавам успех и това е. Не искам да ги натоварвам психически, важно е да излязат и да дадат максимума от възможностите си“, продължи Ангелов.

„Жалкото е, че един от лидерите в класическата борба Кирил Милов, който последните години винаги се връща с медали и е два пъти европейски шампион и два пъти световен вицешампион, се контузи в последния момент. Напълно е възможно е Еди да стане световен шампион, защото има потенциал и талант. Много е важно да вземат визи за Олимпийските игри в Париж“.

След края на кариерата си Ангелов се зае с борбата в Перник и в момента КБ „Миньор“ е един от клубовете в България с най-много подрастващи в залата.

„Организираме четири турнира в годината, от които два са много големи. Работим с подрастващите, защото те са бъдещето. Трябва им стабилна основа и се надявам след отсяването да останат повече дечица, които са тренирали в нашия град. Започваме да тренираме деца от 5-годишни. Силно казано е борба на тази възраст, просто идват в залата да се забавляват, да правят акробатики, кълбенца и други. Имаме дечица и от спортното училище в Перник, които тренират двуразово. През тази година Данимир Йорданов стана балкански шампион във възрастова група до 15 години, а Калоян Борисов стана втори на Балканиадата. Имаме участници на европейски първенства и съм сигурен, че вървим в правилната посока“, каза още той.

„Децата трябва да спортуват, а не да бъдат вкъщи пред телефоните и компютрите. Трябва да имат физическа култура, защото спортът дава много“.

Източник: БТА

Коментари

коментара