Едно ново начало: За първи път от крепостта Кракра ще звучи джаз, световни музиканти идват в града

„В Перник поставяме едно ново начало“. Това каза заместник кметът Стефан Кърстев, който публикува на своя фейсбук профил обща снимка с Иван Благоевич – основателят на световния и вече почти четвъртвековен Nisville Jazz Festival, видя ZaPernik.com.

Днес и утре – 11 и 12 август от пернишката крепост ще се носи джаз музика. Очакват се в града ни да пристигнат световни джаз музиканти, носители на наградите „Грами“. Това е първото по рода си събитие в Перник наречено „Кракра Джаз“.

Най-добрата басистка в света ще свири на първия международен джаз фестивал в Перник. Заедно със своята съпруга, номинирана за Грами Thana Alexa, на сцената ще се качи и нейният съпруг Антонио Санчес, барабанист, композитор и мултиинструменталист – един от най-влиятелните джаз музиканти на новото хилядолетие и многократен носител на награди „Грами“. Той е известен и като дългогодишен сътрудник на Пат Метини, както и като композитор на музиката към спечелилия Оскар филм „Birdman“.

Вдъхновителят на много млади музиканти по света, носителят на Грами Хуан де Маркос Гонсалес също ще бъде част от съзвездието от музиканти, които ще пристиграт в града ни. Лидерът на кубинската група, аранжор, музикант и актьор е най-известен с работата си с Buena Vista Social Club и Afro Cuban All Stars. Сътрудничеството на Гонсалес с много видни музиканти видимо допринася за популяризирането на кубинската музика по света.

Първият международен джаз фестивал в Перник се организира от Община Перник, съвместно с Фондация „Култура Перник“, НЧ „Нови Хоризонти 2009“ и фондация „NIŠVILLE“.

Коментари

коментара