КЪДЕ Е САШКО? Малкият беглец, който оцеля 9 дни сам в гората на Перник с ГОЛЯМА ПРОМЯНА в живота си

„Присаждат на Сашко собствени стволови клетки по иновативна и модерна технология. Терапията правим в Нови Сад, Сърбия. Там има световноизвестни професори и други български родители са ми казвали, че децата им се повлияват много ефективно от тази терапия, започват да говорят повече и се чувстват много по-добре.“ Това разказа пред „България Днес“ Александър Цветанов, бащата на Сашко от Перник.

12-годишният Сашко е дете с аутизъм, което изчезна на 11 ноември миналата година по време на разходка с баща си в планинската местност Голо бърдо. Много специалисти и доброволци се стекоха на помощ да намерят изчезналото момче. Към операцията бяха включени дори ясновидци и екстрасенси. В безизходицата си бащата на Сашко обяви награда от 100 хиляди лева за намирането му. След тежка и изтощителна седмица, прекарана в търсене, Сашко беше намерен жив и здрав 9 дни след изчезването си, по средата на дере в планината. Момчето отдавна влезе в нормалния си ритъм на живот и у дома почти не се сещат за кошмара, който преживяха покрай загадъчното му изчезване.

„Сашко вече е добре. През 1 месец правим вливки на стволови клетки, които се изтеглят от костния мозък на таза му, с пълна упойка, и се вкарват в спиналната артерия на гръбначния стълб на детето. Взимаме си около 3-4 нощувки в Нови Сад, за да можем да направим процедурите. Освен това ми коства и десетки хиляди левове, но смятам, че като родител съм длъжен да направя всичко възможно детето ми да се лекува. Само с обучение, логопед и психолог не се постигат толкова добри резултати“, сподели Цветанов.

Грижовният баща разказа, че на Сашко му харесва в Сърбия. Двамата си взимат почивка и освен терапията прекарват време заедно, като се разхождат по Дунава и плажуват там.

„Засега процедурите имат много добър ефект. Сашко започна да разбира повече, говори и дори рисува картини. Истинският ефект ще се види 3 месеца след последната вливка, която е на 28 август. Обнадежден съм, защото постоянно комуникирам с други български родители, които останаха много доволни от процедурите“, заяви Александър.

През останалото време двамата мъже пътуват до родното ни Черноморие и обикалят курортите ни.

Александър разкри, че в момента си почиват в Свети Влас, където са взели апартамент под наем и плануват скоро да посетят и Слънчев бряг.

„Най-любимото нещо на Сашко е морето. Той ходи на плуване 2-3 пъти в седмицата в София и обожава да се разхожда по крайбрежието и да тренира придобитите си умения във водата. Благодарение на индивидуалните уроци Сашко показва много добри резултати, даже треньорката му казва, че плува по-добре от деца, които са във форма. Мога да кажа, че си прекарваме лятото супер! Обиколихме цялото Южно Черноморие в началото на месеца“, каза Александър.

Коментари

коментара