Минна дирекция на Перник като декор за клипове, филми и фотосесия

Тази година беше добра за Перник в културно отношение. Градът успя да си върне емблематичната и уникална в архитектурно отношение Минна дирекция, която дълги години бе частна собственост. Този статут пречеше на много перничани и гости на града да влязат и да разгледат уникалната сграда.

С помощта на кмета и областния управител на Перник, които обединиха усилия, Минна дирекция премина в ръцете на държавата и отвори широко вратите си за граждани и туристи. За кратко време вътрешността на дирекцията се обнови и възвърна автентичния си вид, откри се и галерия, в която бяха поместени произведения на изкуството. Входа на Минната дирекция бе украсена и с уникален шедьовър, който посреща гостите – картината „Харамии“ на художника Христо Берберов.

Както вчера писахме, в дирекцията на Перник вече може да се види и стъкленица с пръст от гроба на българския кан Кубрат.

За кратко време Минна дирекция се превърна в атрактивен туристически обект, а всеки, който е влязъл там е останал без думи от красотата на сградата.

Не случайно Дирекцията на Перник е и много търсена като декор за клипове и филмови продукции – дори още от времето, в което бе частна собственост.
Такъв е примерът на чуждестранната група Years & Years, чиито клип към песента  „Sweet Talker“, заснет в коридорите и основната зала на Минна дирекция в Перник бе номиниран за европейското „Грами“.

Zapernik.com събра на едно място всички продукции, които са снимани в сградата на Минна дирекция откакто тя е собственост на перничани:

Клип към песента на Гери Никол „Моля те“ (м. февруари)

Минната дирекция беше превърната в ренесансов палат, използвайки интериорните дадености на сградата, както и художествените произведения намиращи се в нея. Клипът представлява симбиоза между съвременните технологии и тенденции в шоубизнеса в съчетание с класическия интериор на кабинетите и зала „Тържествена“.

Клип към песента на Рут Колева „SUPERPOWER“ (м. март)

В клипа на Рут Колева основните акценти заснети в сградата бяха коридорите и стъклените витражи, заобикоалящи парадното стълбище. Прозорците, витражите и арките са в неоготически стил и представляват силен интерес заради възможността да бъдат пресъздавани сцени от по-далечното минало на Европа, които могат да бъдат вписвани в множество различни контексти. Песента се издава от WARNER Music и е продуцирана от Декстър Рандал

Фотосесия на списание „Ева“ (м. март)

Фотосесията на списание „Ева“ използва за естествен декор парадното стълбище, както и пространството около него. Облеклата, които бяха заснети в сградата бяха дело на съвременни български модни дизайнери и импонираха цветово на мрамора в сградата. Основен акцент беше италианския розов мрамор, с който е облицовано стълбището. Фотографията и стайлингът бяха поверени Слав§Хубен, а моделите бяха от модна къща „Ивет Фешън“.

Видео на коледна реклама за Шведския пазар (м. май)

Освен класическите и готическите елементи в сградата, налице са и множество кабинети и салони с дървени ламперии, вградени витрини, големи библиотеки, скринове, и старинни метални каси. В голяма част от помещенията са налични камини, облицовани с мраморни и гранитни плочи. Именно тази характеристика на сградата беше използвана при заснемането на коледната реклама, предназначена за представяне на кардиологични машини. Сградата беше превърната в дома на Дядо Коледа, работните помещения на джуджетата и гаража за вълшебната шейна, Рудолф и другите елени.

Филмът „Гунди- легенда за любовта“ (м юни)

Филмът за великия български футболист Гунди беше заснет в представителните кабинети и пространства на сградата. Филмът е продуциран от продуцентската къща „Междинна станция“ на Иван и Андрей, а режисьор е Димитър Димитров. Част от кабинетите бяха превърнати в апартаменти, а друга в работни кабинети на висшата номенклатура на БКП и Държавна сигурност. Филмът проследява личния живот на футболиста и неговите трудности в личностно и кариерно развитие. Сградата дава възможност да бъде използвана и за декор на действия развиващи се в 50те и 60те години на миналия век.

Филмът „Вишнева №5“

Авторът Мирияна Сливенска и сценаристът Яна Борисова разказват историята на вълшебна жилищна кооперация, в която живеят чудновати хора, които вярват, че човек трябва да следва мечтите си. За декор е използван коридорът на партерния етаж на сградата и вратите на кабинетите и салоните на него. Етажът е превърнат във вълшебно пространство с множество оригами на пеперуди.