Пръст от гроба на кан Кубрат ОСТАВА в Перник, областният управител Людмил Веселинов го сложи на видно място в Минна дирекция, МОЖЕ ДА ГО ПОСЕТИТЕ

Уникално дарение на Перник направи перничанина Иван Иванов. За първи път в България и то в Перник той дари стъкленица с пръст от гроба на Кан Кубрат. 

Още през 2013 година Иван посещава святото за българите място, което се намира на територията на Украйна. Той се снима за спомен и донася оттам песъчлива почва. Стъкленицата е предадена на кмета на Перник Станислав Владимиров, а сега вече е и поместена от областния управител на Перник Людмил Веселинов в обновената сграда на Минна дирекция, за да може да се види от всички перничани и гости на града.

Днешна Украйна е във война и надали някой може да посети вече гроба на Кан Кубрат.
Когато Иван Иванов посещава гроба на великия кан, той се снима с българския флаг и със знамето на Община Перник.

От днес тази реликва е достъпна за всеки в сградата на Минната дирекция в Перник. Стъкленицата е в специална музейна витрина, където е визуализиран гроба на Кан Кубрат и историческия разказ за съкровището открито край Мала Перешчепина.

Най-знаковото “българско място” е могилата на Кубрат при Мала Перешчепина. За повечето изследователи това е гробът на знаменитият владетел, според други – там са укрити неговите съкровища. През 1984 г., благодарение на германския археолог проф. Йоахим Вернер, става ясно, че откритото през 1912 г. съкровище (една от сензациите на източноевропейската археология през ХХ в.), принадлежи на именно на Кубрат.

Ермитажът в Санкт Петербург, най-големият музей в Русия и сред най-старите в света, съхранява едно от най-пищните и значими съкровища от епохата на Великото преселение на народите – така нареченото Перешчепинско съкровище.
Сред предметите от Съкровището на Кубрат са намерени общо три пръстена с неговия монограм.

Съкровището е датирано от VII век, като се предполага, че мястото на откриването му представлява гробът на Кубрат – владетелят на Стара Велика България. То е изключително богато, като включва около 800 предмета, предимно от злато (общо тегло близо 25 кг) и сребро (около 50 кг). Най-ценни сред тях са Мечът на Кубрат, подарък от император Ираклий, и три пръстена с монограма на Кубрат. През 2019 г. оригиналният меч гостува в България за първи път.
Заедно с мечът и пръстените, Перешчепинско съкровище включва 16 златни и 19 сребърни съда, златен ритон и златните украси на друг, липсващ ритон, златна облицовка на дървена кана, тояга в златна обшивка, почти напълно запазен железен меч с накрайник тип пръстен със златна облицовка на дръжката и ножницата, фрагменти от други мечове и ками, златни и сребърни части от колани, златни бижута и др.

Съкровището е открито на 29 май 1912 г. от 10-годишно момче на име Фьодор Деркач, докато водело добитъка на паша.
Археологът успява да събере и опише около 800 предмета.

Коментари

коментара