Сурвакарите от пернишкото село Расник НОМЕР ЕДНО на фестивала в Турия

Сурвакарската група на пернишкото село Расник взе голямата награда за цялостно представяне на провелия се на 24 март Национален фестивал на мадскарадните игри ,,Старци в Турия“. Във феста участваха над 30 групи с около 1200 участници. 

Участваха групи от Бургаско, Ямболско, Русенско, Стралджанско, Пазарджишко, Карловско, Шуменско, Казанлъшко, Смолянско, Пернишко. Включиха се и местните състави от павелбанско.

На фесктивала бяха отличени две първи места, като с най-високото отличие бяха наградени кукерската група то град Ямбол и сурвакарската група от село Расник, Пернишко.

По време на тазгодишния национален фестивал „Старци в Турия”, в продължение на няколко часа, кукерите дефилираха пред събралата се публика и всеки представи характерните за региона, от който пристига, кукерски игри и маски. Целта бе да се представи в цялата й пъстрота маскарадната традиция в България, свързана със зимните и пролетни празници, да се популяризира тази традиция и да продължи предаването й от поколение на поколение.

Коментари

коментара