Край на ВОДНИЯ РЕЖИМ в Радомир, който ТЕЧЕ от 2019 година, обявиха от ВиК. 30 държавни милиона КАЦАТ в касичката на фалиралото държано дружество

Добра новина за жителите на Община Радомир: прекратяват водния режим. По думите на директора на ВиК вече се вижда края на водния режим в Радомир, който „тече“ от 2019 година. 

Водата, която е подавана от помпена станция Сиреняците не е била достатъчно като дебит и затова се налагало досега водата на радимраци да се спира през нощта. Това, което е направено към момента е водата за част от високата зона на Радомир да се подава от друг водоизточник. За целта е направена водна връзка, благодарение на водния цикъл , който се осъществи наскоро в града и вече има такава опция.

Миналата седмица били направени тестве относно захранването, които са се оказали сполучливи. Недостатък е, че през летните сезони водата намалява дебита си и не достига. Хубавото е обаче, че се стартира проект за изграждане на довеждащ водопровод от село Друган за Радомир, който ще бъде свързан с останалата част от водопроводната мрежа и ще даде втора опция за подаване на вода. Този проект би могъл да се осъществи още това лято, вече е избран изпълнител, каза още диреторът на ВиК.

Отделно ВиК Перник ще получи искания държавен заем от 30 милиона лева. Общинският съвет на Перник отказа това решение, но на събранието на ВиК холдинга е взето решение водоснабдителното дружество, което е 51 процента държавна собственост да получи исканите средства.

Пред Канал Струма  директорът на ВиК съобщи, че има три неща, за които му е необходим заема:

ПЪРВО:  довеждащият водопровод за Радомир. Борислав Иванов даде пример, че от помпената станция се подават 130 литра в секунда, но до хората достигат едва 50-60 литра в секунда. Всичко друго се губи по довеждащата тръба. Ето защо този проект е изключително важен смята той.

ВТОРОто нещо, за което трябват пари е изграждане на фотоволтаици. Това се налага, защото 45 процента, които се събират от ВиК отиват за разход на електроенергия. „Не искаме да печелим, а да намалим разходите си“ – казва Иванов.

ТРЕТОто, за което ВиК Перник иска парите от държавата е за реконструкция на ВЕЦ-а.  Той е изграден 1953 година и досега са му правени само козметични ремонти. Шефът на ВиК е убеден, че след реконструкцията му той ще си увеличи двойно коефициента на полезна дейност.

Борислав Иванов смята, че парите, които ще спестят за ток ще покрият вноските по заема от държавата.

Коментари

коментара