Премиерът Гълъб Донев даде на областния управител на Перник Людмил Веселинов 1.3 милиона лева за изчистване на река Конска

Правителството на България отпусна средства на стойност 1.3 милиона лева за проводимост коритото на река Конска с дължина 2.4 километра в близост до село Ярджиловци до включването й в река Струма. Това съобщи за zaPernik.com областния управител на Перник Людмил Веселинов. 

Ето подробности:

Г-н Веселинов, разбрахме, че сте имал среща с премиера на България Гълъб Донев, дайте подробности?

Срещата се проведе на 1 март 2023 година в Министерски съвет, съвместно с министъра на околната среда и водите д-р Росица Карамфилова-Благова. Тема на разговора бяха поставените от мен въпроси, свързани с нивото на язовир „Студена“ и исканията ми за почистване на речни корита извън урбанизираната територия на Област Перник и с лошото управление на ВиК Перник.

Има ли резултат от срещата Ви с премиера?

Има! От днес върви контролирано изпускане на вода от язовир „Студена“. Втората новина, която мога да съобщя е, че се отпускат 1.3 милиона лева за обект „Осигуряване на безопасна проводимост на участък от коритото на река „Конска“ с дължина 2400 метра, извън урбанизираната територия на село Ярджиловци, до включването й в река „Струма.

Защо се спряхте на точно този обект?

Защото е опасен. Имаше разливи от коритото. Имам готов проект, подготил съм обществена поръчка, напълно съгласувана. Готови сме напълно – трябваха ни само средствата. Нужно е да се изчистят затлачените реки. Кметовете чистят в градовете, държавата отговаря извът тях.

Как се разбахте с премиера Гълъб Донев?

Светкавично. Благодаря на него, екипа му от Министерски съвет и на министърката на околната среда и водите. Но процеса не трябва да спира.

Ще има ли още корита, които да се чистят в Пернишко?

Имам проекти, подновени искания към Междуведомствената комисия, премиера ги сметна пред мен – нужната сума е около 3 милиона лева. Разглеждат ги експертите един по един.

Кога хората да очакват изчистването на река Конска при село Ярджиловци?

С идването на средствата, обявявам общестната поръчка. Такъв е законът. Очаквам да е готово за другата зима. /zaPernik.com