Перничани ПОМАГАТ на бедстващите в Турция

След трагедията, която сполетя Турция и Сирия и унищожителното земетресение, което буквално погреба хиляди хора под руините, България беше страната, която първа се отзова на помощ и наши спасителни екипи започнаха да хвърчат към съседна Турция.

Но не само държавата, но и самите хора реагираха на човешката трагедия и започнаха да помагат. Изключение от това не направиха и Перничани – вече доказали се в отзоваването на помощ за различни каузи.

Перник още помни земетресението през 2012 година, което изкара дни наред на улицата жителите на града и околните села. Трусът настина е несъизмерим с този, който се случи в Турция и Сирия. Разминахме се без нито една жертва, напукани стени и паднали комини. Но перничани знаят много добре уплаха и стреса, на който бяха подложени от този трус. И до ден днешен на датата на земетресението се прави водосвет за здраве в града. Именно затова бихме могли да си представим какъв ужас изпитва в момента всеки човек на границата между Турция и Сирия.

В социалните мрежи хора питат къде могат да дарят за пострадалите в Турция.


За помощ призова и известната писателка от Перник Здравка Евтимова:

Снимка: БГНЕС

„Скърбим за жертвите на земетресенията в Турция! Тежко е, мъчително е! Нека да помогнем кой с каквото може – с пари, с дрехи, одеяла. Дано спасят още хора! Дано се съвземат бързо наранените, да намерят и изтръгнат от лапите на смъртта и студа оцелелите. Кой с каквото може – нека помогнем!“ – пише Здравка.

Призив за дарения направиха и от ФК Миньор – Перник, които обявиха, че ще дарят средствата от следващия си мач за пострадалите.

„Помните ли колко бе стршно, когато нас ни люшна природата? Миньор е готов да дари постъпленията си от първия си домакински мач срещу Добруджа за пострадалите хора в Турция. Да напълним стадиона на 18-ти февруари. Да бъдем хора, подкрепяйки отбора си!“

Тъй като Турция е по-близка до нас, много хора са се фокусирали към помощ за югоизточната ни съседка, но някои перничани с право споменават и да се помисли за пострадалите в Сирия, които са в много по-тежко състояние, тъй като дори и държавата не помага на бедстващите.

Според други, за да се стигне до помощ за Сирия, самата страна трябвало да заяви такава, но до момента това не се е случило.

Перничани съветват тези, които желаят да помогнат да го направят през БЧК.

Посолството на Република Турция също излезе със съобщение по въпроса и като че това е най- достоверния и адекватен начин към момента за помощ на бедстващите:

УВЕДОМЛЕНИЕ
Скъпи приятели,
Благодарим ви, че сте с нас в този труден период. Бихме искали да споделим следното относно помощта, която бихте желали да направите за Турция:
1. ПАРИЧНА ПОМОЩ
На първо място, бихме предпочели даренията да бъдат парични.
A) За парични дарения: Посолството на Република Турция в София има открити левови и евро сметки в Ziraat Bank в България. Даренията, събрани тук, ще бъдат препратени на Турската дирекция за управление на бедствия и извънредни ситуации – AFAD.
БАНКА: T.C. ZIRAAT BANKASI A.S. – SOFIA BRANCH
ИМЕ НА СМЕТКА: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF TURKEY
СМЕТКА В ЛЕВА :
IBAN: BG64TCZB93501010150300
СМЕТКА В ЕВРО :
IBAN: BG89TCZB93501410150302
SWIFT/BIC KODU: TCZBBGSF
B)Главно мюфтийство на България откри следната сметка за помощ:
ТЪРГОВСКА БАНКА „Д“
IBAN: BG15DEMI92401000232957
BIC: DEMIBGSF
Молим, да посочите целта на дарението.
2. НЕПАРИЧНИ ПОМОЩИ
Приложеният списък на необходимите стоки и материали е от водещо значение. Необходимо е материалите и вещите да не са ползвани. Непаричната помощ може да направите по следния начин;
A) Да я изпратите до зоните за събиране на помощи, изброени по-долу, които се координират от Областна администрация – гр. Одрин.
Ако изпратите списъка с материалите, които дарявате, информацията за превозното средство и шофьора до посолството ни на ел. поща/имейл ([email protected]), ние бихме могли да координираме действията си с Одрин.
Пунктове за събиране на непарични помощи към Областна администрация – Одрин:
1. Закрита спортна зала Мимар Синан / Одрин
2. Сградите на каймакамствата в следните градове:
а. Мерич – Правителствен склад
b. Кешан – Спортна зала на гимназия Кешан
c. Узункьопрю – Младежки център – Закрита спортна зала
d. Хауса – Закрита спортна зала
e. Лалапаша – Общинска закрита обредна зала
f. Сюльоглу – Зала на Общинската дирекция за младежта и спорта
g. Ипсала – Общински младежки и спортен център – закрита спортна зала
h. Енез – пл. Джумхурийет, сграда на Таръм Креди (зад банка T.C. Ziraat Bank)
Б) Движението за права и свободи (ДПС) в България стартира голяма кампания за дарителска помощ.
Можете да насочите вашите непарични дарения към складовата зона в ХАСКОВО в координация с местните координатори на ДПС във вашия регион.
Отговорник е областният координатор за Хасково – Мехмет Атаман.
За контакт: (тел.) +359 88 9200001
За сведение.

Коментари

коментара