ПРЕЗИДЕНТЪТ на България Румен Радев на СУРВА 23: Който мисли, че традициите гаснат, ДА ДОЙДЕ В ПЕРНИК!

„Сурва надделя над злото и победи. Няма сила, която да спре Сурва!“

Това каза току що президентът на Република България Румен Радев, който е гост на откриването на фестивала Сурва 2023 в Перник.

ZaPernik.com припомня, че тазгодишната Сурва се провежда след прекъсване – заради пандемията от ковид и заради водната криза.

Президентът Румен Радев нарече Сурва един от най-големите фестивали в света.
Той приветства многобройните гости от чужбина.

„Този фестивал не е само настроение и дух, но и невероятен мост, който свързва народите“, каза Радев и добави, че можем да се гордеем със силата на нашите традиции.

„Който мисли, че родните традиции угасват, нека дойде в Перник – да види дружините и ентусиазма и вълнението на младите „ – призова още президента на България.

„Впечатлиха ме думите на един от участниците, че всъщност маските и костюмите са семейното богатство на хората, те са съхранени и пазени и ще бъдат предадени с любов на потомството“ – каза още Радев.

Той отправи и признтателност към кмета на Перник господин Станислав Владимиров и към множеството доброволци, които организираха този празник и дадоха шанс отново да се докоснем до него.

„Благодарност към всеки от участниците, които с вашите чанове разнасяте надалеч Истината, че нашите корени са дълбоки и жилави. Продължавайте все така да ни зареждате с дух, настроение и вяра. Да гоните надалече караконджули и зло. Да бъде благоденствие! На добър час!“ – завърши словото си Румен Радев.

Коментари

коментара