Първа литературна премиера в пернишката библиотека

Регионална библиотека „Светослав Минков” – Перник ще направи първата за годината литературна премиера в петък- 13-ти януари. Датата не е избрана случайно, тъй като за първи път пред пернишка публика ще бъде представен първият роман на Таня Глухчева, озаглавен – „Да пътуваш в петък 13“.

На пазара вече е факт и новата й книга „Професора“, която е нещо наистина различно в съвременната българска литература.

Библиотеката кани всички почитатели на литературата на вълнуваща среща с талантливата авторка в Малкия салон на Двореца на културата на 13-ти януари от 17,30 часа, а водещ на събитието ще бъде Росица Ангелова.

Таня Георгиева Глухчева е родена на 29 март 1986 г. в гр. София, но, когато е на 5 години заминава със семейството си за Уинипег, Канада, където баща й – доц. Георги Глухчев е поканен на работа. Заобиколена от деца от различни държави и култури, тя най-много се впечатлява от латиноамериканците. Когато се връщат в България няколко години по-късно, Таня е твърдо убедена, че иска да научи испанския език. Тогава й помага и фактът, че е по телевизията дават предимно латиноамерикански сериали. Завършва гимназия с разширено изучаване на испански език, а после с пълно отличие завършва „Испанска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, дори е наградена със златна значка на университета, след завършване на магистратурата по „Устен превод“ към „Испанска филология“. В продължение на 11 години е учителка по испански и английски език – 2 години и половина в столичното 1 СУ „Пенчо П. Славейков“, а останалите в ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“. В момента е журналистка във в. ДУМА.През летните ваканции пътува до някоя страна в Латинска Америка, защото е убедена, че един език не е само думи и граматически правила, но и култура, кухня, музика, история – предава на учениците си всичко, което вижда.

През 2019 г. записва докторантура по „Политология“ и заминава за Бразилия по програмата „Еразъм +“ на специализация за три месеца. Докато е там решава да обиколи, колкото може континента, но поради КОВИД-пандемията е възпрепятствана. Успява да посети Аржентина, Уругвай и Чили, като в последната държава отива на гости за 5 дни, а остава 50! Границите са затворени и, докато чака първата възможност да си тръгне, се вдъхновява да напише първия си роман – „Да пътуваш в петък 13.“ Произведението започва като пътепис, преминава в латиносериал и завършва почти като психотрилър. Заради КОВИД-19 и пълното затваряне, призраците от миналото в семейството, където е отседнала, се събуждат и домакините се пренасят във времето на Пиночет, когато всичко чуждо и непознато е считано за източник на зло и беди.

Вторият роман „Професора“ ни пренася в средновековна Испания, по-философски е и ни кара да се замислим над въпроса – „Ако ни се даде възможност да поправим грешка от миналото, бихме ли го направили или напротив – бихме изживели живота си по същия начин?“ Действието в романа се развива в миналото и днес, и показва до каква степен героите са научили грешките си и още колко пъти ще се прераждат, докато постигнат това, което искат. Книгата е похвалена от проф. Валери Стефанов като текст, който умело борави с техниките на постмодернизма.

Коментари

коментара