Кражбите на ток през 2022 г. са повече от потреблението на град като Перник за два месеца

Кражбите на ток през 2022 г. са повече от потреблението на град като Перник за два месеца, съобщиха за БТА от пресцентъра на „Електрохолд“. От януари до 20 декември дотаксуваната електроенергия е в размер на над 22 млн. киловатчаса.

Общо 86 процента от незаконното потребление се извършва от домакинства, а 14 на сто – от стопански клиенти, но въпреки това количеството на открадната електроенергия на двете групи е почти равно заради по-голямата консумация на бизнеса.

Един от последните големи случаи на нерегламентирано използване е от 13 декември 2022 г., когато екипи на компанията са открили поредна манипулация на електромер на хотел в близост до Рилския манастир. Проверката е била осъществена съвместно със служители на МВР.

Друг скорошен случай на нерегламентирана употреба е в сервиз на голяма верига за бяла техника в София. В сградата е открито голямо перално помещение, което се е захранвало от нелегално изграден трафопост в подземните етажи. Дотаксуваната електроенергия е 1,4 млн. киловатчаса.

Анализите на ЕРМ Запад показват, че най-голямо незаконно потребление е регистрирано в ресторанти и заведения за хранене (75 случая), супермаркети (70), бизнес офиси (32), хотели и къщи за гости (29), автокъщи и автосервизи (19). Общо за 2022 г. дружеството е установило кражби от 445 стопански обекти, сред които складови, логистични и производствени бази и преработвателни предприятия.

През последните години набира популярност нерегламентираното използване на електрическа енергия за отглеждане на растения с марихуана и добив на криптовалути. Тези дейности са високо енергоемки и дружеството търпи огромни загуби.

ЕРМ Запад използва различни начини за откриване на кражбите на електроенергия. Извършва се охрана в селища с рискови потребители, монтират се СОТ системи в табла, изнасят се електромерни табла за цели селища или отделни части. Освен това се прави реконструкция на мрежите, за да се ограничат възможностите некоректни потребители да се прикачват към тях. Дружеството извършва непрекъснат мониторинг на технологичния разход и балансово мерене, за да установи дали няма необичайно високи нива на нерегламентирано потребление.

ЕРМ Запад е извършило и 95 000 проверки за кражби на електроенергия през 2022 г., което е с близо 40 процента повече спрямо 2021 година. Над 200 екипа работят непрекъснато, включително в малките часове на денонощието, както и през празничните и почивните дни, посочиха още от дружеството.

Коментари

коментара