Неочакван старт на СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА в Перник

Спортист на Перник за 2022 г. е състезателят по свободна борба Владимир Дубов, а любимец на публиката е Ивет Василева – състезател по таекуон-до ITF и кикбокс.

Нетрадиционно започна награждаването на най-добрите спортисти на Перник. Един от акцентите бе спонтанното учредяване на нова категория „Добро сърце“. Първите притежатели на приз в тази категория станаха състезателите по делта и парапланеризъм Милко Михалков и Веселин Георгиев. Наградите на спортистите бяха връчени от кмета на Община Перник Станислав Владимиров и екипът му, както и от спортистите от миналогодишната десетка.

„Можем да бъдем горди с постиженията на пернишките спортисти през тази година, пълната зала доказва, че спортът в Перник има своето бъдеще. Градът ни е дал много на българския спорт и съм сигурен, че ще продължи да създава бъдещи шампиони“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той добави, че в последните седмици Перник и перничани направиха така че България да говори само с добро за нас и съгражданите ни са доказали, че градът е едно голямо туптящо сърце.

„Носителите на наградата „Добро сърце“ Милко и Веско са едни от хората, заради които за градът ни се говори с добро. Те показаха, че дори и в най-трудните моменти не трябва да губим вярата си“, каза още Владимиров.

В категория „Най-перспективен млад състезател на 2022 г.“ до 14, до 16 и до 18 години, призовите тройки оглавиха съответно: Дани Цанков състезател по мотокрос в клуб „М6 YAMAHA RACING TEAM“, Габриела Спасова – състезател по джудо и сумо в СК „Кракра“ и Кристияна Стоилова, която също е състезател на СК „Кракра“ в дисциплините джудо и самбо. Втора в категорията „Най-перспективен млад състезател на 2022 г.“ до 14 г. е грацията на клуб по художествена гимнастика „Виктория“ – Сияна Борисова.


И тази година Спортните специалисти имаха не леката задача да подредят десетте най-добри спортисти на Перник, като избират измежду 28 номинирани, световни, европейски и национални шампиони.

На 10-то място в тазгодишната класация на най-добрите спортисти на Перник е Стефани Веселинова – състезател по сумо и самбо на СК „Миньор“. През отиващата си година тя завоюва ІIІ-то място на Европейско първенство по сумо за девойки до 21 г., кат. 65 кг. Веселинова е и държавен шампион по сумо за жени и девойки за 2022 г.

На 9-то място спортните специалисти поставиха любимецът на публиката Ивет Василева от СК „Калоян Ладимекс“. През тази година Ивет завоюва европейската титла в дисциплина спаринг-индивидуално. Тя е и вицешампион от Европейското първенство. Перспективната състезателка завоюва и много награди на държавни първенства.

На 8-ма позиция анкетираните поставиха Кристияна Крумова –състезател в спортовете джудо, самбо и сумо в СК „Перун“. На Държавното първенство по сумо за девойки до 18 г. тя спечели първо място, шампион е и на държавния лично-отборен шампионат по самбо за девойки до 20 г.

Седмата позиция в класацията бе отредена за състезателката на спортен клуб по бойни спортове „Кракра Пернишки” Ели Борисова която е вицешампион от държавните първенства по джудо и самбо.

Александра Накова е спортистът, заел 6-то място. Тя е състезател по джудо и самбо на СК „Кракра“, а 2022 г. и донесе сребро от Държавния личен шампионат и Държавния лично-отборен шампионат самбо при жените в кат. до 59 кг.

5-то място на класацията на най-добрите спортисти на Перник за 2022 г. зае състезателят по ръгби Бойко Лазаров, който бе обявен и за „Най-полезен състезател“ на РФК „Валяците“ за 2022 г., участвал във всички мачове от първенствата.

Четвъртата позиция бе заета от капитана на Волейболен клуб „Миньор “–Виктор Костадинов, който заедно с отбора си завоюва първото място във Висша лига – Запад за сезон 2021/2022 г., както и среброто в крайното класиране на Първенството на Висшата лига по волейбол – мъже за сезон 2021/22 г.. Титлата бе спечелена в конкуренция с 18 други отбора

Трети в класацията на „Най-добрите спортисти на Перник за 2022 г. е състезателят по делта и парапланеризъм Димитър Ралев, който завоюва бронза на световната купа във Великобритания.

Спортист № 2 на Перник за 2022 г. e действащата европейска и световна шампионка при жените на СК „Василена – Перник“ и почетен гражданин на Перник Василена Йорданова. Тази година бе поредната успешна в нейната спортна кариера. Йорданова завоюва първото място на Европейското първенство по таекуон-до ITF в категория спаринг-индивидуално.

Наградата „Спортист с увреждане за 2022 г.“ бе спечелена от Стефан Димитров състезател по лека атлетика и боулинг на Спортен клуб за интеграция “Кракра“.

Гласувалите в анкетата за „Отбор на 2022 г.“ поставиха на първо място с актив от 110 т. мъжия отбор на Баскетболен клуб „МИНЬОР-2015“. Наградата им бе връчена от майстора на спорта и баскетболен ветеран Данаил Гълъбов.

Треньор на годината на Перник за пореден път заслужено стана Мартин Тодоров от клуб по мотокрос „М6 YAMAHA RACING TEAM“

Тази година бе специална за Перник, защото градът отбеляза осем юбилея в спорта. Най-внушителният от тях е 100 годишнината на волейбола в града и страната. Това е вторият спорт след футбола, който започва второ столетие.