Перник бил любовното гнездо на Стефан Данаилов и Аня Пенчева

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново.

Първата им среща е през зимата, по време на снимките на филма „Юлия Враевска“ край село Бели Осъм. Едно момиче от Троян е на път да сбъдне мечтата да бъде актриса. Тя е студентка във ВИТИЗ, с гипсиран крак, от колата на баща си наблюдава как режисьорът Никола Корабов ловко управлява сложната филмова продукция. В главната мъжка роля е Стефан Данаилов. Истинската среща между двамата актьори обаче се случва по-късно. Виновник за нея е каскадьорът Димитър Кехайов. Ламбо, в типично негов стил, пуска поредната шега. Погледите им се срещат. И чудото се случва.

Така започва разказът за голямата любов между Стефан Данаилов и Аня Пенчева в книгата на талантливия журналист Георги Тошев – „Игра на живот“.
Вчера бе премиерата й в кино „Одеон“. На нея се прожектира и документалният филм „Ламбо от София“, дело на Георги Тошев, Ема Константинова и Борис Пинтев.

„Любов! Минали са толкова години и мога да кажа със сигурност, че нашето с Аня беше любов. Разделихме се, защото беше прекалено хубаво. Пътувахме много. Обичахме се много, но в един момент стана невъзможно хубаво и се уплаших. На нея всичко й предстоеше – деца, да гради собствена кариера, а аз се чувствах уморен. Аня животът я искаше, а аз бях на средна възраст – 43 години“.

Това споделя приживе великият актьор Стефан Данаилов, малко преди кончината си.

За голямата любов между Аня (с рождено име Анушка) и Данаилов е писано много. Но за първи път актьорът признава неща от интимния си свят, свързан с любимите жени в живота му.
В края на 70-те години Ламбо е най-сниманият български артист. Той с лекота влиза от филм във филм. Само за две години снима осем, сред които „Топло“, „От нищо нещо“ и „Дами канят“. Обожаван е от жените.

„Ако някое младо момиче може да си представи Стефан по това време ще кажа – беше все едно да имаш срещу себе си Брад Пит, Джордж Клуни и Леонардо ди Каприо в едно. Беше красив и го знаеше. А скромността му беше непозната“, разказва Аня в книгата.

Когато разбират, че чувствата между тях са повече от мимолетно увлечение, Аня и Стефан заживяват в град Перник в апартамента на актьора Илия Георгиев. Родителите на Пенчева са категорично против връзката на дъщеря им с женен мъж. Ламбо събира смелост и се изнася от семейното жилище в София. Не скрива от съпругата си Мария, че има сериозно увлечение и моли за време, преди да реши как ще продължи животът му. След това актьорът решава да се разделят.
„Мери ме прие нормално. Имаше талант да не показва какво й е в душата. А аз търся любовта. Тя е щастието, то е миг. Може би това е, което търсим цял живот – най-голямата мъка, за да намерим себе си, преди да умрем“, споделя пред журналиста актьорът.
За последната си среща с любовта си Аня Пенчева също е много емоционална. Тя е със сина му Владимир в болницата. „Накачулена като космонавкиня влязох: „О, моето мъжко момиче“, направи неговия жест – козируваше ми с два свити пръста, както когато започваше да ми пее. Целунах го и приседнах до него. Казах му, че съм за малко, защото много сме чакали с Влади „суетният му баща да се напудри“. Гледах очите му – нямаше ги, и разбрах, че той бе там и не беше. Нещо като да излезеш от сцената, преди да е паднала завесата. Искаше да каже нещо, но се отказа. Вече не можеше да говори. Вместо това стисна силно ръката ми. „Хайде миличък, синът ти те чака. Одрал ти е кожата“, е последното, което актрисата казва на Ламбо, а той изсумтява доволно. „Погалих го и станах. Излязох като от църква – ходех назад, не исках да му обръщам гръб„, казва Аня за последната си среща с Мастера.

„Игра на живот“ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра. Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване“, казва за произведението си журналистът Георги Тошев.

Източник: 24 часа

Коментари

коментара