Сурва се завръща! Правят Румен Радев патрон на фестивала, гонят Митрофанова като гост

Първата след началото на пандемията на коронаривирус Сурва подготвя Община Перник.  След като дълги години хората искаха да има фестивал, но заради пандемичните мерки Сурва отпадаше, сега участници и зрители се надяват да има фестивал.

Три години без Сурва. Първата година отмениха Сурва, заради водната криза. Нямаше вода, където да се изкъпят хората и можеше да гръмне епидемия. Втората и трета година „Сурва“  бе отменена заради пандемията от коронавирус. Държавата пращаше писма до Община Перник, в които забраняваше фестивала. Очаква се през 2023-та фестивала „Сурва“ да се завърне.

Новото

Очаква се патронаж на Сурва 23 да бъде президента Румен Радев. Той е близък до кмета на Перник Станислав Владимиров.

Ако Румен Радев приеме да бъде патронаж на фестивала „Сурва“, тогава Гвардейския оргестър ще свири на откриването. По първоначална информация свирнята ще бъде без пари, тъй като те са зачислени към президента.

Очаква се да бъдат поканени и посланици на различни държави. Сред тях едно е сигурно – няма да бъде Елеонора Митрфанова – посланик на Русия. Нейната персона ще бъде нежелана в Перник, научи сайта zaPernik.com от източници на фестивала.

Сурва 23 ще се проведе през последния уикенд на месец януари 2023 година в дните петък, събота и неделя. /ZaPernik.com

Коментари

коментара