Сградата на Минна дирекция току-що стана държавна

Сградата на Минната дирекция вече е собственост на държавата!

След като през изминалата седмица областният управител на област Перник Людмил Веселинов депозира в НАП документите за участие в търга за публична продан на емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция, днес тя бе откупена от държавата. С акт на Министерски съвет целево към Областна администрация – Перник бе преведена сумата от 7 154 000 лв., които бяха нужни, за да може областния управител да се яви на търга. Средствата са отпуснати, за да може държавата да придобие собственост върху сградата, както и да обезпечи битовите разходи по поддръжката ѝ до края на тази година.

Минната дирекция до дни ще бъде прехвърлена за управление на Областна администрация – Перник, след което ще бъде дадена за стопанисване на Община Перник.

По този начин с успех се увенчават всички съвместни усилия, които институциите положиха тази емблематична за града сграда да бъде достъпна за широката общественост.

Припомняме, че инициативата архитектурният паметник да бъде държавна или общинска собственост бе подета от кмета на Община Перник Станислав Владимиров, като само за няколко дни бяха събрани над 10 000 подписа от жителите на града c иcĸaнe това да се случи.

В разговори между кмета на Община Перник Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов е дискутирано и каква функции да изпълнява постройката, като част от основните идеи са тя да приюти музейни експозиции, картинна галерия, ритуална зала, а част от пространствата да бъдат използвани за представителни нужди на институциите в града.

Минната дирекция е перлата в короната на наследството, с което мината е оставила дълбок белег в историята на града ни, превърнала се в неповторим паметник на културата. Сградата й омайва с величие и великолепие, построена е през 1932 г. като Национално седалище на Автономни Мини Перник, които тогава управляват 83 % от всички мини в България. Тя има оригинална архитектура в неокласически стил с издълбани минни символи и часовникова кула, свързана чрез уникален механизъм „Бреге” с 30 други часовници в сградата. Вътрешните пространства са решени в готически стил, с богато орнаментови тавани и сводове.

Коментари

коментара