Не боядисвайте статуите в Перник, образовайте хората!

Перничанинът Явор Яворов избухна в социалната мрежа „Фейсбук“ и групата „Видяно в Перник“ по адрес на каменните статуи до реновирания мост до парка в Перник. Перничанинът пише:

„Завършеният“ мост със статуите!
Когато бързаш да не изпуснеш пусковия срок!
Спор няма-мостът като визия е направен добре, НО статуите са неговия символ и е недопустимо да го пуснат в експлоатация, преди статуите да са почистени и боядисани!

Областният управител на Перник Людмил Веселинов обаче светкавично реагира на поста му с призив, Община Перник да не боядисва паметника, нито да го почиства. Ето мнението на Людмил Веселинов:

Това, което вижда читателя не е мърсотия, която трябва да се почисти или боядиса, а патина. Патината е ценност на скулптурата. Тя е времето й. В Рим да сте видели някой да чисти зелената патина от бронзовите скулптури? Там дори не докосват произведенията, за да не пада патината. Навсякъде в Европа е така. Никой не си помисля да ги чисти.

Ако патината е много замърсена, тогава професионални реставратори я почистват, но не с песъкоструйка, а си има цяла наука за реставриране. Работи се със специални химикали„, съобщи областния управител на Перник Людмил Веселинов.

За съжаление от такива позиви, някои Общини в България се връзват и виждаме как с черна боя се боядисват братята Евлоги и Христо Георгиеви. Виждаме как с машина се чисти зелената патина от Кирил и Методий. На лъвчето на Библиотеката на Софийския университет. Не трябва да се пипа! Това е каменна скулптура! Това е следа на времето. Подсилен е релефа по този начин. Хората трябва да се образоват„, призова  новия областен управител на Перник Людмил Веселинов пред zaPernik.com.

Коментари

коментара