Областният управител на Перник мобилизира институциите за Турския блок

Извънредна среща при областния управител на Перник Людмил Веселинов се проведе рано тази сутрин, във връзка с драмата на Турския блок от вчера, в която работници цял ден висяха на перваза, заплашвайки със самоубийство, тъй като не им били платени договорените възнаграждания. Перник стана за резил пред цяла България. Наложи се кмета на града Станислав Владимиров два часа да успокоява турските работници, за да слезнат от покрива. Те поискаха чорбаждията-посредник да им се извини и да плати дължимото им.

 

Какво се случва днес?

При областния управител на Перник се проведе извънредна среща по казуса.

От Инспекцията по труда в Перник са докладвали, че Турския блок е проверяван за последно през април месец тази година. Има написани предписания. Имало е акт за спиране на обекта.

От Прокуратурата казаха, че са образували досъдебно производство за склоняване към самоубийство, което по течение на процеса може да бъде променено, ако се установят и други престъпления.

От Полицията докладваха, че служба Миграция прави спешна проверка на строителите-чужди граждани. Едно от лицата имало просрочване на пребиваването в България.

От РДНСК са проверявали досега книжата на обекта, но започват нова проверка на целия строеж и документацията му.

НАП очакват разпореждане от компетентните органи за пълна данъчна проверка на веригата фирми, участници в строителния процес.

Днес Инспекцията по труда отидоха на изненадваща проверка на обекта.

Настоявам да няма строителни обекти, извън фокуса на институциите. Очаквам тези проверки да доведат до проверки в целия сектор, с оглед превенция„, каза областния управител на Перник Людмил Веселинов.

Коментари

коментара