Перничани неразривно свързани с Мальовица. Комплексът пази природата, възражда музей и слага уникален батут

Снимка: Интернет

В годината на 120 годишния юбилей на пернишкото туристическо дружество можем да напомним, че именно то е дало първо своя принос за съхранението и развитие на Мальовица през годините назад, заедно със самоковската организация. Известен минен инженер дори е в основата на съхранението на растителни и животински видове, днес вече защитени в резервата.

В последните години около Меча поляна комплекс Мальовица, включващ 2 хотела, ЦПШ, ски писти и атрактивни летни забавления за малки и големи се развива, съхранявайки точно тази грижа към природата. Многократно представители на комплекса са заявявали, че плановете им изключват тонове бетон и търговски улици. И настоящето го потвърждава. Милиони инвестиции в развитие на летни и зимни спортове, в реновиране на хотела и изграждане на зашеметяващ уелнес център с панорамни стъкла към величествената природа. Инвеститорите единодушно искат това да остане място за ценители на красотата на Мальовица и развитието на различни спортове през 4 те сезона го правят именно такова за семействата, които вече го предпочитат като отлична дестинация за почивка.

Според управителя на хотел “Мальовица“ Янко Аврамов перничани са чести гости в комплекса.

„Идвали са хора, чиито роднини някога са били свързани с Мальовица – участвали са в изграждането на хижата или са се обучавали за инструктури тук. Любими наши гости са и децата, които са част от лятната ни лагерна програма“ – каза Янко Аврамов.

В ЦПШ пък това лято заедно с реновирането на цялата база са решили да възстановят и музея на Христо Проданов. В тази връзка и БТС и Туристическо дружество Мальовица призовават хората да дарят предмети, свързани с историята на алпинисти, чието минало е вплетено в традициите, създавани тук.

Янко Аврамов смята, че възпитанието на любовта към Мальовица започва в най – ранна възраст затова с голяма гордост говори за летните лагери, които се организират.

„Децата са чисти като природата. Тук те спортуват, научават за маркировките и планинските пътеки, учат се на уважение и екипност, докато се забавляват далеч от телефони и предизвикателствата на съвременното технологично общество“ – каза Янко Аврамов.

Всеки момент на Меча поляна ще бъде изграден и уникалният батут, който позволява обезопасен отскок до 8 метра височина за малки и големи (с тегло до 90 кг.) любители на по – силните усещания. Пистите пък от това лято ще се превърнат в забавно място за тубинг посредством специална настилка.

Планинските детски лагери на Мальовица все още записват малки приключенци за желаещите да осигурят незабравимо лято на своите деца.

Коментари

коментара