Перничани възраждат производството на ябълков сок

Пет години след бутането и на последните останки от първия завод  на Балканите „Пектин“, в Перник отново ще се произвежда ябълков сок. 

Инвестиционно предложение за изграждане на цех за преработка на ябълки и производство на студено пресован сок е внесено в община Перник. Инициатори на начинанието са Одринка Дукатинова и Чавдар Евтимов от град Батановци, споделиха те пред БТА. Двамата имат 42 дка ябълкова градина в пернишкото село Ярджиловци, чието управление е поверено на жената.

Повече от 10 години Дукатинова се занимава с овощарство. В Батановци всички знаят „ябълките на Одри“, допълниха местни жители. Преобладаващият сорт ябълки в градината й е „Флорина“, което дало името и на бъдещото предприятие.

Одринка и Чавдар произвеждат до 150 т ябълки годишно. По-голямата част от плодовете обаче отиват за преработка. Климатичните условия в региона не са от най-подходящите, по време на цъфтежа обичайно има студове, което се отразява на качеството, сподели Дукатинова. Над 50 на сто от ябълките са нестандартни, с влошен външен вид. Подобна е ситуацията и във всички местни дворове.

След инвазията на вносни плодове българският потребител вече предпочита големи и красиви, почти „нарисувани“ ябълки. Според Дукатинова обаче, за да постигнат родните производители ябълки „като картинка“, трябва да вложат много средства в препарати за растителна защита и торове.

„Това повишава себестойността на крайния продукт и ние не сме конкурентоспособни по отношение на цената, защото субсидиите ни са значително под европейските“, твърди жената. По думите й у нас субсидията е на декар площ, а в Полша, например, е на килограм произведена продукция. Някои овощари вече се отказали от бизнеса си и изкоренили градините си, като се насочили към зърнопроизводство, казва Дукатинова.

За да запази градината и дългогодишния си труд, Одринка започнала да търси други варианти, освен продажба в прясно състояние. Зачестилото производство на некачествени плодове довело до решението за инвестиция в преработвателно предприятие. Досега Дукатинова също произвеждала сокове, но на ишлеме в Кричим, което доста оскъпявало продукцията.

Бъдещото предприятие ще бъде разположено в пернишкия квартал „Кристал„. То ще разполага с линия за производство на натурални плодове и зеленчукови сокове. Те ще бъдат студено пресовани, ще се получават директно от пресни плодове (основно ябълки и други семкови плодове и зеленчуци) , без добавка на вода, захар, подсладители, ароматизатори и консерванти. За осигуряване на достатъчна трайност ще се използва методът на горещото пълнене – пастьоризация и система на вакуумно пълнене в опаковка.

Капацитетът на линията за студено пресован сок ще бъде 700 кг суровина/час. „Той e съобразен с нашите възможности за производство на плодове. Избраната технология дава добра трайност на продукта и максимално запазване на полезните качества на плодовете и зеленчуците“, уверява инвеститорът. Сокът ще излиза като краен продукт в опаковки с обем 3,5, 10, или 20 литра, или в стъклени бутилки от 0,250 до 2 литра.

Предприятието ще преработва и ябълки на ишлеме, също и ще изкупува плодове на производители. Инвеститорите планират да реализират намерението си до края на годината, за да може евентуално да се преработва новата реколта от ябълки. Първоначално ще бъдат открити шест работни места, като заетите ще работят на двусменен график.

Някогашния завод Пектин в Перник

Производството на плодови сокове е традиционно за Перник. В града дълги години функционираше завод „Пектин“, който бе първият на Балканите и единствен у нас за производство на едноименната суровина, плодови сокове и др. Перничани още помнят колоните от автомобили и носещото се от тях ухание на ябълки в източния край на града. След приватизацията заводът бе разграбен, разрушен и изравнен със земята.

Коментари

коментара