Бутнаха завод „Пектин“

Бутнаха останките от единственият на Балканите завод „Пектин“ в Перник. Тежки машини започнаха да разрушават емблематичната за града сграда, която е неизползваема и се руши от години. 

В края на миналата година бившият завод е обявен за продажба от частен съдебен изпълнител Стилиян Бадев. Собственикът на сградата с площ около 15 декара беше дружеството „Пектодар“ ООД, което е длъжник на Община Перник. Сградата е обявена за продажба с първоначална сума от близо 300 000лв. Средствата от разпределението на получената сумата ще отидат за погасяване на задълженията към Община Перник.

В социалнита мрежа много перничани ожалиха сградата и се възмутиха, че нещо толкова историческо за града се руши. Други, напротив – зарадваха се, че потенциално опасната и грозна сграда ще се махне и на нейно място вероятно ще се построи нещо ново.

Ето и два от най-колоритните коментари на перничани за и против за завод „Пектин“ от перничани в социалната група:

„С възстановяването на завода щеше да се възстанови и цяла верига-щяха да се засадят ябълково масиви, да се изкупуват плодовете от частни производители, да имаме на пазара ИСТИНСКИ ЯБЪЛКОВ СОК, ПЕКТИН, ШИПКПВ МАРМАЛАД И ЕКСТРАКТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ВИНО.Така е народа го е казал ,,Дай на простия власт и гледай сеир. И не на последно място много хора щяха да бъдат заети, много щяха да намерят начин за препитание и т.н.“, пише Аксиния Стоева.

„Тая рухнала сграда е твърде опасна в окаяния си вид, не го ли осъзнавате.
Знам, че жалите по младостта си, но комунизма в оня си вид свърши (не казвам, че охранителя на Тошо не управлява комсомолски) 5-илетките и те заминаха в канала!
Най-добре е да се събори и да се построи нещо модерно.
И това го казвам като син на бившия зам.директор на завод ,,Пектин” по онуй време!!!!“, пише Емо Ненков.

Завод „Пектин“ – Перник, кв. Църква е наследник на национализираните акционерни дружества „Рекс“ и „Топа“ и фабрика „Шипкар“. През 1951 г. е завършен, а от 1952 г. влиза в експлоатация заводът за пектин. До 1955 г. се произвеждат конфитюри, желета, компоти, сладка, пулпове, шипково брашно и люспи, сушени плодове. След 1956 г. остава само производството на сушени плодове и производството на пектин. От 1960 г. влиза в действие и цехът за пастьоризирани ябълкови сокове, а по късно произвежда и ракия. Приватизиран през 1997 г.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply