Перник чества Освобождението

3-ти март Освобождение

С тържествено честване Перник отбеляза националния празник на Република България – Трети март. Десетки перничани, сред които кметският екип, областният управител, председателят на Общинския съвет, народни представители и общински съветници се събраха да почетат подвига на героите, борили се за свободата на народа. Под звуците на химна на Република България бе издигнат националният флаг.

„Българската свобода идва със смелостта на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с огненото слово на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченците, с мъченическата гибел на батачани, със саможертвата на воините освободители“, каза в празничното си слово кметът на Община Перник Станислав Владимиров. Той заяви, че героите на това време са безброй. „Те извисяват ръст като гранитни стълбове и чертаят сбъднатата мечта на милиони българи, на достойните синове на Родината, не доживели свободата. Те са част от историята, но и част от днешния ден, от всеки от нас. Наш морален дълг е да знаем техните подвизи, да помним заветите им, които са валидни и днес“, каза още Владимиров.

Областният управител Кирил Стоев бе категоричен, че трети март е въплъщение на завещаните ни от нашите предци завети за достойнство, сила, родолюбие и единение. „Тази дата олицетворява възкресението на един народ, който петстотин години пази своите традиции, език и ценности. Безбройните жертви на поробителя, паднали в Чипровското, Априлското и Търновските въстания, не са напразни! Делото на Левски, Ботев, Бенковски, Каблешков, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Симо Соколов, Архимандрит Зиновий и много други бележити герои, запалили искрата на свободата у българина, ще бъде помнено вечно. Те не са искали нищо в замяна на жертвата си освен едно, идните поколения да живеят в свободна, горда и независима България“, каза още областният управител.
Кирил Стоев областен управител
„В историята на България трети март е синоним на святата дума свобода. Тази дата символизира силата на българския дух и героизъм.Този ден е част от националната ни идентичност. Той събира в едно родолюбие, възторг от дълго чаканата свобода и преклонение пред саможертвата на освободителите. Днес отбелязваме 144 години от деня, в който една империя призна правото на един малък, но силен народ да определя сам съдбата си“, каза в празничното си слово председателят на общинския съвет Димитър Колев.

Патриотичната музика изпълнена от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов и темпераментните танци на обичания пернишки ансамбъл „Граовска младост“ допринесоха за още по-голямо празнично настроение в предпролетния мартенски ден.

Коментари

коментара