Музеят на Перник показа най-голямата нефритена колекция у нас и уникална огърлица от миди и мъниста

В навечерието на Националния празник на Република България 3-ти март бе открита обновената зала „Праистория“ в Регионалния исторически музей. 

Музеят притежава уникална и ценна колекция от експонати, а това е първата изцяло обновена зала от 70-те години насам и то със собствени средства на институцията.

Гости на събитието бяха зам.-кметът на Община Перник инж. Мирослав Стоицев и директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности“ д-р Татяна Вангелова.

„Това е една сбъдната мечта. По този начин поставяме нашите уникати в нова и модерна среда“, коментира археологът Анета Бакъмска. Тя добави, че експонатите от праисторическия период, които музеят има са основно от селищната могила в село Гълъбник и от терена при бившата хокейна площадка в кв. Изток. „В нашата праисторическа колекция място са намерили уникалната ни огърлица от миди и мъниста, както и най-голямата нефритена колекция у нас и те вече са показани по достоен начин“, каза още Бакъмска.

Директорът на Регионалния исторически музей Милан Миланов си постави за цел да започне работата по обновяването на друга зала, която да бъде подарък за предстоящия 70 годишен юбилей на музея.

Коментари

коментара