Профилакториума в Перник топи дълг с чугунени радиатори

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков иска разрешение от ОбС за бракуването на 45 чугунени радиатори. Отоплителните тела са от старата инсталация на здравното заведение и не се използват. Намерението е те да бъдат издадени за скрап, а с парите от тях да се покрият част от задълженията към ВиК-Перник.

С ВиК здравното заведение е подписало споразумителен протокол за разсрочено плащане, каза болничният шеф Емил Ненков.

„Ние покрихме 30 процента от дълга към ВиК в рамките на два месеца от собствени пари на дружеството по споразумителен протокол. Сега остават 70 процента от дълга, който трябва да внесем за една година. Такъв е споразумителният протокол – за 12 месеца, като си плащаме и текущата фактура всеки месец. Около 8 000 лв. са останали за покриване към ВиК”, каза Ненков.

С бракуването на радиаторите се цели голяма част от дълга към водното дружество да бъде платен. Болницата е наследник на бившия Профилакториум, построен през 1959 г. от мината. Сега тя е общинска и е в тежко финансово състояние.

Общият размер на задълженията ѝ заедно с лихвите е към 1,4 млн. лв.

В края на 2018 година здравното заведение беше обявено на търг от НАП заради дълг от около 450 000 лв. Търгът бе спрян след намесата на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев/БНР