Кирил Ананиев пред бизнеса в Перник за зелената сделка и икономическото развитие в района

Кандидатите за народни представители от листата на коалиция ГЕРБ-СДС проведоха работна среща с представители на бизнеса – членове на КРИБ от област Перник. Водачът на листата на коалицията за областта Кирил Ананиев представи акценти от Политическата програма на ПП ГЕРБ за следващия управленски период.

Участващите изпълнителни директори и управители поставиха наболели въпроси за бъдещото икономическо развитие на областта, свързани с Фонда за справедлив преход /т.нар. Зелена сделка/ и предстоящите предизвикателства.

Министър Ананиев запозна участниците с детайли относно напредъка по работата по механизма и проектите, допустими за финансиране, както и се ангажира със съдействие в процеса на разработване на териториалните планове на област Перник, информиране на обществеността и активно взаимодействие на местната и централната власти, синдикати, работодатели, неправителствения сектор, както и всички други заинтересувани страни.

Кирил Ананиев изтъкна значимостта на периода и увери участниците, че трансформацията към зелена, модерна, дигитална и иновативна икономика ще се случва постепенно и с подкрепа от страна на публичната власт.

Бяха засегнати също така съдбата на Индустриалната зона „Перник“, както и възможностите за подкрепа на инфраструктурата в областта на водоснабдяването, състоянието на язовирите, градската и междуградска транспортна инфраструктура, сектор Земеделие.

Не на последно място, министър Ананиев изрази благодарността си за успешната роля на работодателите в справянето с пандемията, причинена от COVID-19 и спазването на противоепидемичните мерки за недопускане на епидемичен взрив на територията на предприятията.

В рамките на срещата министърът на правосъдието Десислава Ахладова, която е втора в листата сподели, че в Плана за възстановяване и устойчивост са предприети действия във връзка с разширяването на медиацията като начин за разрешаване на спорове.

Заседанието се проведе онлайн при спазване на всички въведени противоепидемични мерки в областта.