НОВ БУМ! Засилен интерес към наемите в спалнята на София – Перник! Брокер: Наематели не плащат сметки. Чупят се мебели. Дори се краде!

Главоломното скачане на наеми в столицата София засили търсенето към наемане на апартаменти в спалнята на София – Перник. Почти двойно е разликата в цените на наеми между Перник и София, което избутва по-бедните жители на София към нашия град. Според брокери се търсят най-вече апартаменти в Изток, които са полуобзаведени или обзаведени на средно ниво, защото жилищата след основен ремонт или скъпо обзаведени струват повече, а изискванията към наемателите са по-високи.

От друга страна перничани започнаха да се дърпат да дават панелките си под наем. Причината – ниската наемна култура на наемателя, който смятал, че след като плащал, значи всичко му било позволено.

„Не се плащат сметки. Чупят се мебели. Дори се краде, което е низко, защото човека ти се е доверил да си даде жилището под наем, накрая му оставяш едни сметки от по 300-500 лева. Не е коректно просто, но зависи до културата на населението”, смята Йордан Петров, председател на Регионалното сдружение на брокерите в Перник пред Кракра ТВ.

„Гаранцията, която наемателя плаща, поради това, че хората, които търсят наем не са много платежоспособни, обикновенно е в рамките на един месечен наем. Ако той е 200 лева и гаранцията е 200 лева. Да но те не стигат до никъде, ако има неплатени сметки или нанесени щети в обзавеждането”, казва брокерът.

„Мога да направя паралел с една западна държава. Там, когато наемате жилище под наем ти искат препоръки. Нашите студенти в Западна Европа срещат огромни трудности в наемането на апартамент – открити банкови сметки, референции от предишни наемодатели, железен договор, който пази наемодателя отвсякъде, с подробен опис, дори и драскотинките върху паркета са описани”, коментира Йордан Петров.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply