Перничани изригнаха: Кладнишкият манастир стана бунище, отец Рафаил харчи даренията за алкокол и цигари, зачезнаха ценни икони! Отец Рафаил отрича всички обвинения, което взриви местните хора

Кладнишкият манастир се е превърнал в бунище. Дворът е обрасъл с треви и храсти, а в помещенията цари пълен безпорядък и са на косъм от разруха. За това алармираха жители на пернишкото село Кладница, като според думите им повече от половин година никой не се грижи за светата обител. Хората събират подписка, която ще изпратят до Светия синод за вземане на мерки.

Изчезнали ценни икони, дарени на обителта, паричните дарения, които миряни оставяли за храма, пък изчезвали и според разбунилите се кладничани вината била на йеромонах Рафаил, който ги харчел за алкохол и цигари.

Необходимият ремонт на светата обител, за който се говорело от години, все се отлагал, а помещенията, които някога ползвали за храна и нощувка миряни, били в повече от отчайващо състояние,твърдят недоволните жители, пише вестник „Вяра“.

Отец Рафаил отрича всички обвинения, което взриви местните хора и се наложи полиция да укротява разгорелите се страсти сред кладничани.

Преди близо година бе спрян и токът в светата обител. Проблемът бе заради ежемесечните непосилни за плащане сметки, като натрупаният дълг бе 1800 лева. Тогава след отправени призиви за помощ и направени дарения дългът бе погасен.

16

Манастирът над пернишкото село Кладница „Св. Никола“ бе сред сериозно пострадалите сгради при земетресението в Перник през май 2012-а. След публикации за нанесените поражения на манастирските постройки в дарителската сметка бяха постъпили 5 хил. лв. за укрепване на сградите, за ВиК инсталацията, а отделно от това – мъж дари средства за възстановяването на храмовата порта.

Проверката от Софийската митрополия е показала, че място за тревога за случващото се в кладнишката обител наистина има и за това ще бъде сезиран и българският патриарх.

Кладничани пък заявяват категорично, че ако не бъдат взети спешни мерки за прекратяване на безобразието в манастира, ще започнат ежедневни протестни действия.

Be the first to comment

Leave a Reply