Перничанка, бивша работничка на „Червена могила”, майка на наши гастербайтери в Германия в потрес: Карат децата ни да се запасяват с храна и вода като за война

Перничанка, живуща в кр. Изток,  бивша служителка в предприятието „Червена могила” , майка на две деца перничани, живущи в момента в Радомир силно притеснена споделяше през уикенда зловеща информация, че в Германия им е казано да се приготвят за война и да запасяват домовете си с провизии. Това и съобщили лично децата й от там.

Ето какво откри ZaPernik.com по въпроса, в публикация на ББС по случая:

За първи път от Студената война насам германското правителство посъветва гражданите си да складират по домовете храна и вода в случай на национално извънредно положение, съобщава Би Би Си.

Хора в страната се втурнаха да купуват достатъчно хранителни продукти и вода за 10 дни, които да използват, ако се появи бедствие, което да надхвърли капацитета за реакция на националните бундесслужби.

Потребители на Twitter публикуваха снимки, в които се вижда, че тази сутрин супермаркети в страната са били напълно изпразнени само 2 часа, след като са били отворени.

Съветите за събиране на провизии са посочени в концепция, в документ от 69 страници на германското вътрешно министерство, съобщи Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. В документа се казва, че „една атака срещу германската територия, налагаща стандартна защита на нацията, е малко вероятна“. Но, една голяма заплаха за сигурността на нацията в бъдеще „не би могла да бъде изключена“, затова са нужни мерки за гражданска защита.

Сред съветите се включва да се купи по 2 литра питейна вода, достатъчна на човек за ден. Вътрешният министър на Германия Томас де Майзер коментира пред група ученици, че Германия трябва да бъде подготвена да реагира, ако ресурсите й от вода и храна са отровени, или ако се спре подаването на гориво – бензин.

Потребители иронично коментират голямото изкупуване на провизии в супермаркетите в Twitter под хаштага „Hamsterkaeufe“ (паническо купуване), както се вижда от снимката.

Be the first to comment

Leave a Reply