ШОК! Няма учители в Перник! Вижте кои училища са най-закъсали в Перник и колко е средната учителска заплата

Седмици преди началото на учебната година в страната има над 1400 свободни места за учители. Само в района на Перник се търсят близо 30 начални преподаватели.

Най-сериозен недостиг за преподаватели има в спортното училище в Перник. В региона има и остра липса на начални учители и преподаватели по природо-математическите науки. Пътуваме към училището в село Драгичево. На прага на учебната година в него все още се търси преподавател по математика и информатика.

“Тези специалности, най-вече мисля, че математика и информатика, може да си намерят по-добри работни места, т. е. по-добро заплащане, отколкото в сферата на образованието”, каза Диана Иванова – директор на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“.

В края на миналата учебна година училището в село Драгичево остава с 4-ма учители по-малко.

„Двама в прогимназиален етап и един в начален и един, които напусна“, каза Диана Иванова – директор на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“.

Местата се освобождават, защото трябва 3-ма от учителите да излязат в пенсия. За това директорът на основното училище в Драгичево започва да търси хора на техните места още миналата година. Кандидатства по програма за осигуряване на кадри и попълва екипа си с 3-ма млади учители – и тримата от София. Необходим е обаче още един преподавател – по математика и информатика, който Диана Иванова търси чрез бюрото по труда.

Репортер: „Не става ли това много късно, предвид вече близкото начало на учебната година?“

Диана Иванова: „Наистина изглежда късно, но аз се надявам на екипа, който имам да се справим и колегата, който ще бъде новоназначен бързо да влезе в час.“

Средната учителска заплата е около 600 лева. A възрастта на учителите у нас става все по-висока. Mладите преподаватели са по-скоро изключение. И ако недостигът на учители в Перник, който се намира на едва 30 км от София, става все по-сериозен, то за училищата отдалечени от големи градове от години е невъзможно да привлекат нови кадри.

Вашите коментари може да оставите в платформата на „За Перник“, вече и без регистрация.

Be the first to comment

Leave a Reply