Пернишки рокаджия – огнеборец №1 в България

183 пожара са били погасени от огнеборци в неделя и до сутринта в понеделник. Общественото внимание обаче бе приковано към огромната огнена стихия, унищожила тютюневите складове в Пловдив в събота. По същото време пламъци обхващат и 45 000 декара тревиста и горска растителност в подножието на Сакар планина. Спасителните операции се ръководят лично от шефа на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов, пише „Труд„.
Николай Николов (53) оглавява пожарната от 2006 г.

Но да е огнеборец му е детска мечта. “Всеки малчуган иска да е полицай или пожарникар. За това мечтаех и аз”, признава роденият в Перник Николов. В трети клас се записал в кръжок “Млад огнеборец” заедно със свой приятел. И веднага се запалил – обличали брезентови дрехи за гасене на огън, слагали метални каски, нарамвали и пожарогасители. След завършването на училище получил повиквателна за отбиване на военна служба в столичната пожарна служба. Тогава е и първият му сблъсък със смъртта. При пожар на столичния бул. “Сливница” извадил възрастен мъж. “Носех го и изведнъж човекът ми се изпъна в ръцете и почина”, с тъга казва Николов.

След уволнението започнал работа като огнеборец във фирма “Стомана”. “Мечтата ми беше да стана офицер. Затова през 1985 г. кандидатствах и ме приеха в Академията на МВР”, спомня си Николов. Там е и първата му среща със сегашния премиер Бойко Борисов, който тогава е преподавател в школата. Борисов глобява младия курсант Николов с 5 лева, защото пуши цигара в тоалетната. “Премиерът Борисов беше легенда в академията. Знаехме, че е готин, но се държеше строго с нас. Бил ми е и учител по таекуондо”, каза огнеборец №1.

Един от най-тежките моменти в кариерата му е взрив в мина в Перник, когато загиват петима души. Тогава Николов е началник на дежурна смяна и е първи на мястото на експлозията. “Гледката бе ужасна – разкъсани части от тела навсякъде. Двама от пожарникарите бяха изпаднали в шок”, разказа Николов. Това обаче не го отказва от професията. Преминал е през всички стъпала на служебната йерархия. Достига до заместник-директор на пожарната по време на ген. Кирил Войнов, а по-късно го наследява на поста. Приема постовете, които е заемал по-скоро като тежка задача, отколкото като поле за изява. Участва в стотици спасителни акции – у нас и в чужбина. Последната е в Македония отпреди няколко дни, когато при буря и проливен дъжд загинаха 22-ма души. “При бедствия най-тежко е в първите часове. Тогава постъпват хиляди сигнали и всеки твърди, че е най-застрашен. Лошото е, когато те излъжат”, казва Николов. Според него най-важното качество, което трябва да притежава всеки пожарникар, е да вярва в собствените сили и да е уверен, че може да помогне на другите. Не крие, че понякога е твърде емоционален. “По-лесно е да се разплача, отколкото да сдържа сълзите си”, признава той. “Най-страшното е, когато загубиш приятел. В ръцете ми умря приятел пожарникар. Това не се преживява”, с тъга казва Николов. Набожен е и се моли всеки ден.

Освен огнеборец Николов по душа е и запален спортист. Като млад активно тренирал лека атлетика. После се насочил към волейбола, който става голямата му страст. С този спорт кандидатствал и във ВИФ. Заради несправедливи оценки на изпита се отказал. Обича да вдига адреналина си, за да усети какво е. Стоял е без въжета на ръба на покрива на хотел “Родина”, а като 10-годишно дете е тичал по ръба на десететажна сграда. Да слуша рок музика му е хоби. Запалил се като ученик по банда от Радомир, а любимата му група е “Чикаго”. Но най-обича лова. От години е в ловната дружинка на земенското село Дивля. Има двама синове.

Големият Слави искал навремето да стане пожарникар, но баща му го спрял. Сега синът е граничен полицай. Малкият е на 6 годинки. И отсега колекционира пожарни автомобили.

 

Направихме всичко възможно в Пловдив

Работим активно с колегите от полицията за пожара в тютюневите складове в Пловдив, каза вчера Николай Николов. “Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно”, заяви той. Според него лесно се коментирало отстрани, но обстановката била изключително тежка и температурата в горящите складове била над 800 градуса. Николов смята, че има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но било важно кой би поел това възстановяване финансово.

 

За него

Помня го още като ефрейтор

Помня, като започна работа още като ефрейтор в столичната пожарна. Години по-късно го предложих за началник на регионалната служба в Перник. После ми стана заместник. Дори като си тръгнах от пожарната, го предложих той да ме наследи на директорския пост. Щом толкова години наред е ръководител, значи се справя добре с работата си.

Ген. Кирил Войнов, бивш шеф на пожарната

 

Непрекъсната връзка с мен при пожар

Разбрали сме се с министъра на отбраната Николай Ненчев и главен комисар Николай Николов – има ли някъде пожар, те отиват на място, действат като щаб, като имат непрекъсната връзка с мен.

Премиерът Бойко Борисов на правителствено заседание

 

Високо оценявам работата му

Много високо оценявам това, което прави комисар Николай Николов. Той работи много добре и се справя със задачите, които има и в административен, и в оперативен план.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи

 

Унищожена бе професията “спасител”

Преди година искахме оставката на Николай Николов заради ситуацията в пожарната. Недоволството ни продължава и сега. Не без негово участие бе унищожена професията “спасител”. Още не можем да се разберем и за работното време на служителите в пожарната.

Валентин Попов, председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР)

Коментари

коментара