Човекът-енциклопедия от Перник взриви ефира на Нова телевизия и показа на цяла България, че в Перник се раждат умни и уникални хора

Човек-енциклопедия, или ако предпочитате, уикипедия. Погледнато в контекста на нуждите на пазара, отживелица. Но и на него не му е до „пазара“, тъй като е на 84 години. И макар, че добрата памет не означава непременно висок интелект, Иван Николов от Перник поразява събеседниците си с многообразната информация, която пази в гънките на мозъка си.

Този човек се казва Иван Николов. Намираме го в Дивотино, Пернишко, под един орех, подобаващо за мъдрец. Гледа си градинката. Той е на 84 години. Роден е през 1932 година. А знае ли защо годината, в която е роден, е историческа?

Защото се проведоха избори в Германия и се гласува, и поставиха Хитлер за големец, казва дядо Иван.

Хитлер идва на власт през януари 1933 г., но наистина на два пъти побеждава в изборите през 32-ра година. Това е началото на неговата диктатура в онези мрачни времена.

А кога е открита Америка?

Америка е открита от Христофор Колумб през 1492 година, отговаря дядо Иван.

Той дори умее да прави цифрови закачки с големите събития. Историята обаче е само началото на този разговор. Продължаваме с география. И навлизаме в любимите му спортове – футбола. Феноменална памет, но как да си я обясним. Образование от преди десетилетия или просто дарба? Учителите ли са били такива някога? Или просто плод на света преди бързите справки в интернет и уикипедия. Всъщност няма значение. Знанието на никого не е попречило!

 

Коментари

коментара