ПЕРНИЧАНИ НЕ СЕ ВЪЛНУВАТ ОТ ГРАДА СИ: Вчера беше общественото обсъждане на мерките, които Община Перник ще предприеме, за да оцелее. Залата в културния дом в Перник, където се състоя общественото обсъждане вчера остана празна, липсваха перничани! Мерките: Въвеждане на синя зона и увеличаване на данъка при закупуване на имущество, заплатата на съветниците пада бутафорно

Въвеждане на синя зона и увеличаване на данъка при закупуване на имущество. Това са част от мерките, предвидени в плана за финансово оздравяване на Община Перник. Перник е една от общините с най-големи дългове. Вчера беше общественото обсъждане на мерките, които Община Перник ще предприеме за стабилизирането на общинските финанси. Как премина то, ще ни каже Мина Пенкова.

Залата в културния дом в Перник, където се състоя общественото обсъждане вчера остана празна. В нея присъстваха единствено местни управници. Заместник-кметът по строителството Владислав Караилиев представи плана за финансово оздравяване, но той остана без коментар от жителите на града. Само двама души са взели отношение по него, но в писмен вид. Гражданин от Перник предлага заплатите на общинските съветници да бъдат намалени наполовина, тъй като са едни от най-високите в страната- около 1200 лева. Финансовият план предвижда по-ниски заплати. На всеки 6% месеца те ще намаляват с 2%.

Какви мерки още ще бъдат взети за да се намали дългът на Община Перник?

Близо 30 млн. лева са натрупаните дългове на Община Перник. За да бъдат платени, кметството е поискало 20 млн. лв. временен заем от финансовото министерство. За останалите 10 млн. лв. изходът е повишаване на събираемостта на приходите и оптимизиранме на разходите.

Вяра Церовска

Вяра Церовска, кмет: „Ние ще направим либерализиране на цената на тока с обществена поръчка, с което се надяваме един от големите разходи на Община Перник да бъде намален.“

Една от основните причини за ниския приход на общината е слабата събираемост на данъка за недвижими имоти и такса смет.

Владислав Караилиев

Владислав Караилиев: „Близо 12 млн. са задълженията на гражданите към Община Перник. Това е местни данъци и такси.“

Една от мерките, за да бъдат повишени приходите, е въвеждането на синя зона. А хората в града по-скоро одобряват идеята. Не липсваха и мнения на другия полюс.

Йорданов: „Само със събирането на такси не е решен въпросът. Трябва да се търсят някакви инвеститори за развиване на икономиката да тръгне в града.“

Въпреки, че хората в Перник са наясно с тежкото финансово състояние на общината, те не присъстваха на общественото обсъждане. Някои от тях разбраха за него след като вече беше приключило. И така техният глас днес остава само на улицата. А очакванията на местната власт е недоволството да изплува в началото на другата седмица, когато планът за оздравяване ще бъде гласуван от общинския съвет.