Младо острие на ГЕРБ Перник попиля Станката за заплатата: Предложихме му частично, а не драстично увеличение, според заслугите!

Младата надежда на ГЕРБ Перник, общинският съветник Александър Александров изригна пред ZaPernik.com по повод драстичното увеличение на заплатата на кмета на Перник, което вчера Общинския съвет гласува. Пред сайт номер 1 в града, Александров спомена, че ГЕРБ са предложили частично , а не драстично увеличение на заплатата на Станислав Владимиров, но това не е било прието. 

Прочетете горещи подробности в интервюто на общинския съветник Александър Александров пред ZaPernik.com.

Одобрявате ли повешението на заплатата на пернишкия кмет?

Аз изразих вчера своята позиция и като общински съветник и като гражданин. Смятам, че заплатата на кмета на община, на кметове на кметства, общински служители следва да се повишава, но умерено и периодично. Заплатата следва да бъде отражение на постигнати резултати, а за кмет на община има достатъчно индикатори. Например подобряване на бизнес климата, привличане на инвеститори, изпълнение на бюджеьт, добри финансови показатели, подобряване на качеството на живот на хората. Моето предложение вчера бе да бъде повишено възнаграждението на кмета частично, като периодично то да продължи да се актуализира според постигнатите резултати. Смятам този подход за по-мотивиращ, по- работещ и разбира се, по-поносим за бюджета.

Всички знаем, че финансовото състояние на Община Перник не е добро от над 20 години и нито един кмет не пожела до сега да повиши възнаграждението си и то в пъти, което е морален акт и показва отговорност. Така например кметове на далеч по-големи и финансово стабилно общини получават много по – ниски възнаграждения. Това са и причините с колегите ми от ГЕРБ да не подкрепим Докладната записка на кмета.

Какво смятате, че трябва да бъде едно възнаграждение на кмета?

Много пъти привеждам за пример бизнеса, защото си мисля, че от него винаги има какво да се научи. Практиката показва, че възнагражденията на управителя винаги зависят от състоянието на повереното му дружество, конкретните резултати и пътя, който чертае. Този модел ми се струва справедлив и възможен за прилагане в общинската администрация.

Смятате ли за редно председателя на Общински съвет и неговите зам.председатели да получават заплати, колкото кмета, без да имат тези отговорности?

Вчерашното решение на Общински съвет – Перник по докладната записка на кмета води след себе си и до увеличение на заплатите на зам-кметовете, на председателя на Общински съвет и неговите заместници. Те няма да достигнат заплатата на кмета, но увеличението също ще бъде осезаемо. Разбира се отговорностите им никак не са малки, но трябва да сме наясно, че Община Перник има нужда от финансова дисциплина, за да се постигне истинско оздравяване. А ние, бидейки избрани от гражданите, следва да се отнасяме много внимателно с обществените ресурси. Това бе причината и зам- председател Миланова да не гласува. Още в самото начало на мандата, с колегите от ПП ГЕРБ направихме предложение за намаляване на възнагражденията на съветниците и те станаха двойно по-малки. Тогава всички съветници от всички политически партии подкрепиха това решение, защото беше законосъобразно и ясно заявахме, че това е наш морален дълг, че спестените средства могат да бъдат използвани за създаването на блага за обществото.

Какви са очакванията и политическите последици от повишаването на заплатата на пернишкия кмет и председател на Общински съвет, според Вас?

Това драстично повишение води до нагнетяване на излишно напрежение и не праща добро послание към гражданите. Вторият и не по-малко важен аспект остава финансовото състояние на общината и как тези действия ще помогнат за наламяването на задълженията. Ще припомня, че при дебатите за бюджет 2020 ни бе обяснено, че заради липсата на достатъчен финансов ресурс се налагат съкращения на служители в кметствата, орязване на бюджетите им и др. Към настоящия момент има не малко служители на Общинска администрация, с брутни възнаграждения под 850 лв. Кметовете на кметства са с непроменени заплати от години, а всички очакваме от тях да изпълняват функциите си по най- добрия начин. Познавам част от служителите и смея да твърдя, че сред тях има много добри експерти, които трябва да запазим и да продължат да работят за града.

Преди 5 години Община Перник пое по тежкия път на финансово оздравяване. Натрупани просрочени задължения и лихвите по тях силно затрудняваха работата, но постепенно Общината показа много по- добри резултати. Така просрочените задължения намаляха, а по сметките имаше не малки суми. Тази политика трябва да се запази, независимо от името на кмета и политическата му принадлежност, защото преди всички имаме отговорности пред перничани.

Заслужават ли по-високи заплати: Как оценявате първите шест месеца от управлението на новия кметски екип в Перник?

Както вече казах, възнагражденията следва да бъдат в пряка зависимост от резултатите и от убежденията на властимащите. По отношение на поставянето на оценки, смятам, че те трябва да се дават от избирателите,а истинските резултати от работата не се проявяват за месец, или два.

Коментари

коментара