Какви са били като абитуриенти най-известният гинеколог в Перник д-р Ивайло Лазов, социалистическия лидер Димитър Дойчинов, етноложката Цветана Манова и знакови учители на Перник

Какви са били като абитуриенти най-известният гинеколог в Перник д-р Ивайло Лазов, социалистическия лидер Димитър Дойчинов, сега управител на ОП „Пазари“, етноложката и жури на фестивала „Сурва“ Цветана Манова и знакови учители на града?

Всички тях перничани имаха възможност да видят в изложбата на открито „Абитуриентския бал – едно ретро намигване“, която бе изложена днес пред сградата на Минна дирекция в центъра на Перник.

Изложбата е представена по повод 18-ти май – Международния ден на музеите, каза пред zapernik.com археоложката на пернишкия музей Василка Паунова.

В 10 табла и около 60 снимки са представени абитуриенти на Перник от 50-те години до края на 20-ти век.

Типичната за онова време мода, музика и начинът нап ротичане на бала тогава. През 5-те години абитуриентските балове са се правили на различни места, едно то които е хълма Кракра в ресторанта, който е бил там.

„Тъй като тази година са отложени абитуриентските балове заради коронавируса, затова и решихме тази изложба да е една провокация и да покажем на перничани как са се празнували те през 50-те години на миналия век“, каза Паунова.

В изложбата намират място и типичните абитуриентски тоалети за времето си. Сред тях се откроява риза, която е част от униформата в училище. А върху нея всеки от учениците от класа е оставил надпис за спомен.

Изложбата не е нова, тя е излагата преди две години в сградата на музея, с повече облекла, сувенири и парфюмчета, типични за времето си.

Коментари

коментара