Чували ли сте за правилото от 5 секунди? Милиони хора промениха живота си с него

Когато започнете да използвате правилото за петте секунди, ще ставате много по-решителни, уверени, горди и с чувство, че държите юздите в собствените си ръце.  От решаващо значение е в момент на решението да броите 5-4-3-2-1 и да започнете физически, в противен случай мозъкът ви ще ви спре.

Мел Робинс е блогър, писателка и редактор в списание „Успех“. Най-известна е с метода си – правилото от пет секунди, чрез което могат да се направят големи промени в живота на човек. 

Мел Робинс може да не е открила правилото за петте секунди, но тя го разпозна, практически го приложи, даде му звучно име и се увери, че другите чуват за него. Идеята й се следва днес от вече десет милиона души, които са спрели да се бавят, стартират и променят живота си.

Правилото е изключително просто и ако наистина го приемете, можете да станете по-уверени, по-продуктивни, да мислите по-ясно, да преодолеете страховете, да се грижите за себе си, да подобрите здравето си и – да следвате мечтите си.

ЕДНА ВЕЧЕР

Авторката вярваше, че всичко е напълно погрешно в ситуацията как всяка вечер си ляга, мислейки, че ще се промени, че ще стане навреме, че ще ходи на фитнес, че ще се отнася по-добре със съпруга си…Но всяка сутрин тя изключваше алармата на будилника и закъсняваше за почти всичко. И така ден след ден. И тогава една вечер Мел видя изстрелването на ракета по телевизията и чу познатото отброяване: 5-4-3-2-1, а екранът се изпълни с огън и дим и самолетът се издигна. Тя си помисли: „Това е, ще стана от леглото утре!“ И наистина го направи, за свой късмет. Когато алармата звънна, тя не я изключи, а започна да брои: 5-4-3-2-1. И тогава тя стана. В този момент разбра не знаеше защо работи,

По-късно, научи следното: Докато броиш назад, ръчно превключваш предавки в главата си. Това нарушава обичайния начин на мислене и показва, че имате контрол, както твърдят психолозите. Преброяването пречи на извиненията и насочва мислите ви в нова посока. Когато се движите физически, вместо да спрете да мислите, физиологията ви се променя и умът ви се приспособява към това.

Тя също така откри, че това правило, на езика на изследването на навиците, е „първоначален ритуал“, който активира префронталната кора, частта от мозъка, която използваме, когато се фокусираме, променяме или действаме замислено. Не можеше да повярва, че е открила метод, който работи толкова мощно.

РАБОТИ!

На следващата сутрин тя направи същото и то отново заработи. Ако беше прекалено уморена да спортува, просто започва да брои от пет до едно и това я изстрелваше да тича, ако започваше да пие, започваше да брои от пет до едно и да остави бутилката.

БЕЗОТКАЗНО

Доказано е, че правилото работи в редица ситуации и освен това е намерило нещо мощно: когато се насилвате да направите нещо просто, това създава верижна реакция на увереност и производителност. Когато започнете да се възползвате повече от това правило, пише Робинс, ще израснете във вас смелостта, увереността, гордостта и чувството, че държите юздите в собствените си ръце. Правилото за всеки, който го прилага, буди нещо интензивно, твърди авторът. Една от приятелките й събрала смелостта да поиска развод, друга приятелка си намерила работа, която й подхождала по-добре, колежка от работа загубила 33 килограма, а чичо й най-накрая се отказал да пуши цигари. Това се случи, защото правилото от пет секунди им осигури смелост.

По-просто казано, правилото за пет секунди означава, че в момента, в който почувствате нежелание да направите нещо, трябва да преброите 5-4-3-2-1 и да започнете физически да действате, в противен случай мозъкът ви ще ви спре.

Коментари

коментара