Ресторантите в България от гледната точка на една рускиня

Положението в българските ресторанти продължава да е отчайващо. Рускиня, живееща в България много точно и добронамерено посочна болните места на ресторантьорството у нас във форума на „БГ-мамма“. Съгласни ли сте?

Здравейте, мамите! Предполагам, че сега ще ме оплюят, ама все пак реших да споделя мнението ми по въпроса. За какво, а де  да знам… Едва ли ще се промени положението, просто си мрънкам.
Живея на курорт и си имам доста наблюдения относно заведенията тук, а и не само тук. Много от ресторантьорите се оплакват, че нямало клиенти, ама какво очакват, когато не знаят да готвят? Не знам за вас, а ние, руснаците, все пак очакваме на ресторанта да ядем нещо по- изискано от това, което си готвим вкъщи всеки ден, или това, което сложно се прави. Що пък руснаците? А просто защото на морето много се надяват руснаците да им правят оборота, а и все пак не съм българка, рускиня съм, така че това е моето субективно мнение, нищо лично. Още един път да отбележа, че в никакъв случай не искам да обидя българите, като народ, възможно, трябваше да напиша това не тук, а в темата, където споделят, какво учудва българите в чужбина и чужденците в българия…
И така, какво ме учудва. Учудва ме, когато ми предлагат нещо от магазин, което само си го стоплили, без да вложат капка труд, ама цената е като за ресторант. Например картофено пюре от пакетче, замразени и размразени в микровеле зеленчуци, растворимо капучино, обикновено сирене и кашкавал, което не е никакво особено, не е от някаква там уникална мандра, а съвсем си обикновено от Метро, просто е нарязано. Или пък защо един домат или краставица, които са просто нарязани, гордо се наричат салата и струват, като кило и половина домати? Защо, когато искам десерт, ми предлагат само палачинки и сладолед? Разбирам, ако е домашен сладолед, но не, пак е нещо готово, от магазина… От магазина и аз мога да си го взема… А, да, има понякога бисквитена торта. Да- да- да, спомням си, когато при нас имаше криза, правихме си такова вкъщи, от бисквити и готова опаковка крем с нишесте, ставаше, когато няма нищо друго, но да го предлагаш на гости, или чак в ресторант… Хм. Несериозно ми изглежда. Някой може да каже- обичам бисквитена торта! Но и вафлички „Морена“ много хора обичат, това не означава, че трябва да ги предлагат, като десерт в ресторант, или, примерно, попара, пак е вкусно нещо, но не за ресторант някакси… Нима няма други вкусни десерти, толкова много рецепти има в интернет, ама не- палачинки, сладолед и бисквитена торта, винаги и навсякъде!
Или ето, пържени яйца. Толкова ли обичат тук хора тези яйца, че чак на заведението ги поръчват?  Mr. Green
Качеството на ястията е отделна болка. Спомням, си когато за пъви път дойдох тук, в един доста скъп ресторант с морска гледка си поръчах зелева салата. Много обичам зелева салатка, знаете, такава, когато зелето е смачкано хубаво, листенцата стават сочни, прозрачни, нежни, от тях изтича сок, да има и морковче малко там, и тук- там магданозче… Ама донесоха ми просто сухо, нарязано зеле. И когато казах на сервитьора, че да не съм магаре, да дъвча такова нещо, той ми отговори, че никъде в България няма да намеря смачкано зеле! Да бе… Намирала съм, много вкусни зелеви салати съм намирала. Ама не на морето.
Или рибена чорба. Все пак на морето се яде риба, нали? Обаче, малка купичка мътна течност, половин от която не може да се яде, защото е пълно с дребни кости, и, фактически, даваш 3,50 за малко бульон- ми да, за отслабващи мацки това е обяд, ама за един нормален турист, едва ли. Или таратор, в който има почти само вода, 2 чаени лъжици краставица и количество минимално мляко, за да придобие бял цвят тази вода… И.т.н.
А и туристите вече са умни, щото и тях ги е пипнала кризата, не искат да дават пари за боклуци, по- добре да си сготвят вкъщи или от магазин да си вземат. А кръчмарите оплакват ли се, оплакват… Ама да подобрят менюто- тц! А някои от българите, с които съм говорила по въпроса, са ми казали, че не идват на заведение да се наядат, а само заради общуването, демек все им тая, какво да си поръчват.
Извинявам се, ако има грешки, не ми е роден българския и кажете ми, моля, какво мислете по въпроса?

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply