ДОКАЗАХА! Товарният камион, който се вряза в коледен пазар в Берлин убивайки 12 души и ранявайки десетки, е бил насочен към тълпата „умишлено“!

Товарният камион, който се вряза в посещавания коледен пазар в Берлин убивайки 12 души и ранявайки десетки, е бил насочен към тълпата „умишлено“, съобщи берлинската полиция рано във вторник, предаде АФП. „Нашите разследващи смятат, че камионът е бил умишлено насочен към тълпата на Коледния пазар“, се казва в съобщението в „Туитър“ за нападението късно в понеделник.

Трагичният инцидент се случи в 20.14 часа местно време (21.14 българско) на коледния пазар, разположен на Брайтшайдплатц близо до мемориалната църква „Кайзер Вилхелм“ в центъра на Западен Берлин. Пазарът се намира до най-оживената търговска улица в тази част от града – „Курфюрстендамм“.

Атаката е станала по време, в което много берлинчани и гости на града посещават традиционните коледни пазари, за да купят подаръци на близките си или да изпият чаша греяно вино. Хората са нямали никакъв шанс да избегнат камиона.
Ако се потвърди водещата полицейска версия за терористична атака, то това много би приличало на нападението в Ница от 14 юли, когато бяха убити 86 души. Тогава отговорността бе поета от т.нар. „Ислямска държава“

“Ние разследваме това като терористична атака, но все още не знаем кой стои зад нея“, съобщи говорител на полицията в Берлин.

Към момента е известно, че камионът е собственост на полска фирма за доставки и е с полски номера. Машината най-вероятно е била отвлечена преди атаката.

Камионът се е движил достатъчно бързо, за да навлезе близо 80 метра навътре в пазара и да прегази всичко по пътя си.
Очевидци твърдят, че не са забелязали опити на шофора да забави и камионът вероятно се е врязал в тълпата с поне 60 км/час. Пазарът е отдалечен от уличното движение, което рязко намалява вероятността да става дума за загуба на контрол заради техническа повреда.

“Чух голям шум и отидох да видя какво става на коледния пазар, където видях толкова много хаос… много ранени хора. Беше наистина травмиращо“, разказа пред CNN заместник-главният редактор на “Берлинер Моргенпост” Ян Холицер. Редакцията на вестника се намира съвсем близо до пазара.

Туристката Емма Ръштън разказа пред медиите, че камионът се е забил в пазара с поне 65 км/ч и не правил никакви опити да спре. Британският турист Майк Фокс разказва пред АП, цитирана от БТА, че камионът е минал само на три метра от него. Фокс е убеден, че става дума за преднамерен сблъсък.

Неголямата ширина на платното и паркираните от двете му страни автомобили не позволяват да се развие голяма скорост по маршрута на камиона убиец. Освен това има и ограничение на скоростта до 30 км/ч., като нарушителите се наказват със солидна глоба. Независимо от това обаче многотонният камион е влетял с голяма скорост на оживения участък от булеварда без да последва реакция от органите на реда, включително до момента, когато започва да гази хората.

Експертът по организация на движението Роман Кравчук коментира по тв «Звезда», че ако се съпоставят габаритите на камиона и нанесените поражение, то може да се предположи, че той се е движел със значително по-голяма скорост от 30 км/ч. „съдейки по това как камионът е разпердушинил павилионите и колко хора е смачкал под себе си, може да се каже, че скоростта му е била поне два пъти по-висока от разрешената. Но това е само един от проблемите. По-страшното е, че шофьорът изобщо е нямал намерение да спре и това е станало едва когато камионът се е сблъскал с непреодолимо препятствие“, обяснява експертът.

Be the first to comment

Leave a Reply