ВРЕМЕТО: Какво ни очаква по Коледа и Нова година?

Студеното време ще продължи до понеделник, като може би следващата толкова мразовита сутрин ще бъде в събота. От вторник очаквам смущение в Средиземноморието, което да доведе до валежи от дъжд или сняг и образуването на нова снежна покривка, особено на местата с над 500 метра надморска височина, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев.

Коледата ще бъде бяла, ако успее около 21-22 декември, когато ще вали, да натрупа сняг. Но всичко ще зависи от факта колко от топлия въздух от Средиземноморието ще успее да дойде до България. Ако той успее да дойде, валежите ще бъдат от дъжд, ако дойде само до нашата южна граница, валежите ще бъдат от сняг. Трудно е отсега да се каже със сигурност, но ако снегът се появи в сряда и четвъртък, има много голяма вероятност да имаме бяла Коледа.

На Коледа времето трябва да бъде ясно и слънчево и ако успее предишните дни да натрупа сняг, ще се радваме и на сняг, заяви климатологът, цитиран от novini.bg. По думите му Нова година ще посрещнем с относително меко време.

Няма да е толкова студено. Възможност за валежи има отново в периода 27-29 декември, но този път в повечето случаи от дъжд. За съжаление, може да се очаква и едно изключително неприятно явление – леден дъжд, който като падне върху земната повърхност, веднага замръзва и е изключително опасен за шофьорите. На самата Нова година не би трябвало да има снеговалеж, прогнозира доц. Рачев.

Времето е такова каквото е – какво искаме ние, е отделен въпрос, обобщи доц. Георги Рачев.

Be the first to comment

Leave a Reply