РЕШАВАЩ МОМЕНТ: Президентът връчва мандат за правителство на ГЕРБ-СДС – Борисов изключва премиерска кандидатура, ПП-ДБ конструктивна опозиция, ДПС и Възраждане готови за трети мандат, нови избори не са изключени!

На 1 юли в 9:00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Това се прави в съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Консултациите започват

На 24 юни 2024 г. започнаха консултациите при президента Радев за съставяне на правителство. Първата среща беше с ГЕРБ-СДС, като лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че те ще предложат правителство на малцинството. Той изрази съмнение, че с настоящия парламент може да се състави правителство, но подчерта, че няма да бъде предложен за премиер.

ДПС и ПП-ДБ

ДПС заявиха, че най-логично е да се подкрепи мандатът на победителя в изборите. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) заявиха, че ще останат в опозиция и ще бъдат конструктивни.

Възраждане и БСП

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази готовност партията му да поеме третия мандат и да работи с всички политически сили за съставяне на широко правителство. От БСП също изразиха готовност да участват активно в диалога за съставяне на правителство, ако получат третия мандат.

Има такъв народ и Величие

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ предложи експертен кабинет, който да решава конкретни проблеми в условия на политическа криза. Николай Марков от партия „Величие“ обаче заяви, че експертното правителство прикрива коалиционни взаимоотношения и предложи програмно правителство с ясни цели и задачи.

Процедура при неуспех

Ако първият мандат не бъде реализиран в рамките на 7 дни, мандатът се връчва на втората политическа сила, а при неуспех и на третата политическа сила по избор на президента. За третия мандат няма определени срокове за реализиране.

Какво предстои?

Остава неясно дали ще има правителство на малцинството, експертно или програмно правителство, или ще се стигне до нови избори през есента.