Путин е готов за прекратяване на огъня

Според Ройтерс, руският президент Владимир Путин е готов да преговаря за прекратяване на огъня по текущите линии на конфликта в Украйна. Информационната агенция се позовава на четири източника от Кремъл.

Това означава, че Путин иска да замрази войната. Ако Киев и Западът не отговорят, Путин е готов да продължи бойните действия. Трима от източниците, запознати с дискусиите около Путин, споделят, че руският лидер е разочарован, защото Западът пречи на преговорите, а украинският президент Володимир Зеленски отказва всякакви преговори с Русия.

Подробности от разговорите между Путин и неговия вътрешен кръг рядко изтичат, което предполага, че самият Путин е одобрил разпространението на тази информация. Един от източниците заявява: „Путин може да се бори колкото е необходимо, но той е готов и за прекратяване на огъня – за замразяване на войната.“

Какво би означавало това?

Замразяването на войната при настоящите линии на фронта би довело до това, че Путин ще контролира значителни части от четирите украински региона Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, които Русия анексира през септември 2022 г. Но той няма да има пълен контрол над тези региони. „Путин ще каже, че победихме, НАТО ни нападна и ние запазихме суверенитета си; че имаме сухопътен коридор до Крим, което е вярно“, споделя един от източниците.

Експерти предупреждават, че Русия ще използва замразения конфликт или прекратяването на огъня, за да се въоръжи допълнително и да приспи Запада в сигурност, преди да нанесе още по-силен удар.

Новият министър на отбраната

Назначаването на новия министър на отбраната Андрей Белоусов (65 г.) също е свързано с плановете на Русия. Според наблюдатели, неговата мисия е да превърне Русия напълно във военна икономика. Анонимните източници не коментират новия министър, но сигнализират, че Путин не желае по-нататъшна мобилизация, тъй като първото масово мобилизиране на войници през септември 2022 г. доведе до спад в популярността му.

Отговори от Кремъл и Запада

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че Русия не иска „вечна война“. Путин обаче започна конфликта през февруари 2022 г. и според международното мнение е единственият, който може да го прекрати веднага. Министерствата на външните работи и отбраната на Украйна не коментираха въпроса.

Говорител на Държавния департамент на САЩ подчертава, че всяка мирна инициатива трябва да зачита „териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници“. Според него, Русия е основната пречка за мира в Украйна. „Кремъл все още не е показал значителен интерес да прекрати войната си, точно обратното“, заявява той.

Киев и Западът

Киев гледа на желанието на Русия да преговаря като на опит да прехвърли вината за войната върху Украйна. Преди нахлуването в Украйна през 2022 г., Путин и неговите приближени многократно отричаха, че планират война. Това поражда недоверие към всякакви бъдещи споразумения с Русия.