Поддръжници на Русеф излязоха по улиците на Сао Пауло и на Рио де Жанейро

Полицията в бразилския град Сао Пауло използва шокови гранати и сълзотворен газ срещу участниците в демонстрация в подкрепа на президента Дилма Русеф.

Десетки хора обаче останаха по улиците на града, отказвайки да се подчинят на полицейските искания. Поддръжници на Русеф излязоха по улиците на най-малко три града в страната: столицата Бразилия, както и Сао Пауло и Рио де Жанейро.

По-късно днес или в сряда Сенатът на Бразилия ще гласува за или против отстраняването на Русеф от длъжност по обвинения, че е манипулирала предизборно държавния бюджет. 

В понеделник самата Дилма Русеф, която има български корени, изнесе пламенна реч пред сенаторите, в която защити управлението си и отрече да е нарушавала законите. Тя за пореден път сравни процедурата срещу себе си с конституционен преврат:

Изправена пред обвиненията към мен в този процес, не мога да спра да усещам в устата си острия и горчив вкус на несправедливостта и произволието. По тази причина, както и в миналото, аз се противопоставям. Не очаквайте безмълвно подчинение спрямо страхливците, които в миналото използваха оръжия, а днес съдебна реторика, която пак има за цел да подкопае демокрацията и върховенството на закона, каза Дилма Русеф.

Резултатите от гласуването в Сената все още не могат да бъдат прогнозирани със сигурност, но за отстраняването на Дилма Русеф трябва да гласуват поне 54-ма от общо 81 сенатори.

Източник: БНР

Коментари

коментара