Аштън Картър: Призовахме Турция да не напада кюрдските Сили за защита на народа

Аштън Картър

Продължават негативните реакции от страна на официални представители на САЩ във връзка с военната операция, която Турция започна в Северна Сирия. След критиката на специалния американски пратеник в коалицията срещу „Ислямска държава“ Брет Макгърк, американският министър на отбраната Аштън Картър също призова Анкара да спре атаките срещу кюрдските сили в района. Картър заяви, че кюрдските Сили за защита на народа се изтеглят на изток от река Ефрат, където няма да влизат в контакт с турските военни:

Призовахме и двете страни да спрат сраженията помежду си и да се концентрират върху борбата с ИДИЛ. Именно това е основата, на която ние си сътрудничим с тях. Така че да, ние призовахме Турция да се сражава срещу „Ислямска държава“ и да не напада кюрдските Сили за защита на народа.

Аштън Картър каза, че възнамерява да разговаря следващата седмица в Европа с турския министър на отбраната Фикри Ъшък.

Турската операция в Сирия противопоставя Анкара на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили, които са подкрепяни от САЩ и са най-ефективната сухопътна сила, биеща се срещу ИД в Сирия. Това поставя Вашингтон в трудно положение да избира между двама съюзници и вероятно ще отклони ресурси от борбата с ИД.

Очаква се президентите на САЩ и Турция – Барак Обама и Реджеп Ердоган, да се срещнат в Китай на 4 септември, по време на срещата на върха на страните от Г-20.

Източник: БНР

Коментари

коментара