Специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов призова за радикално преразглеждане на подхода към проблемите на Газа

Политическите лидери на Израел и на палестинците продължават да спъват постигането на споразумение за мир, което отслабва изгледите за т.нар. решение с две държави. Това заяви специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов, цитиран от Асошиейтед прес. 

Бившият български външен министър обясни пред Съвета за сигурност на ООН, че незаконното строителство на еврейски селища и липсата на контрол от палестинската власт в Газа остават най-големите пречки по пътя към мира. Младенов призова за „радикално преразглеждане на подхода към проблемите на Газа“. Той посочи, че територията „остава в ръцете на екстремисти и зависи от външна подкрепа и хуманитарни помощи“. Николай Младенов призова също така Израел да престане да игнорира препоръките на близкоизточния квартет – Съединените щати, Русия, Европейския съюз и ООН, които имат за цел подновяване на преговорите с палестинците. Той отбеляза, че в резултат на неконструктивните действия на израелците и палестинците все повече намалява броят на привържениците на решение с две държави както в Израел, така и в Палестина.

Източник: БНР